De heksenRoald Dahl

Terug naar lijst
 

De heksen

Titel: De heksen
Auteur: Roald Dahl
Uitgeverij: De Fontein, 2016
ISBN: 978 90 261 3939 0
Illustraties: Quentin Blake

Terug naar lijst

Niet voor watjes

Ben jij een stoere bikkel die wel van een portie griezelen houdt? Dan zit je goed bij ‘De heksen’, zonder twijfel het engste kinderboek dat Roald Dahl ooit geschreven heeft.

‘De heksen’ gaat over een zevenjarige jongen (de ik-verteller; zijn naam wordt niet genoemd) en zijn oma, die voor hem zorgt. Van haar hoort hij voor het eerst over de heksen. Echte heksen, welteverstaan. Ze hebben een hekel aan kinderen en deinzen er niet voor terug om die op gruwelijke wijze uit de weg te ruimen.

Anders dan in sprookjes, zitten echte heksen niet onder de wratten, vliegen ze niet op bezemstelen en houden ze geen zwarte katten. Nee, ze zien eruit als doodgewone vrouwen, met alleen hier en daar een kleine ‘afwijking’, die ze trouwens uitstekend weten te verbergen. Zo bedekken ze hun kale schedel met een pruik, en gaan hun geklauwde vingers schuil in een paar handschoenen. En juist doordat ze er zo gewoontjes uitzien, zijn ze gevaarlijk, waarschuwt oma haar kleinzoon.

Als de ik-verteller en zijn oma naar een hotel in een Engels kustplaatsje gaan om daar de zomer door te brengen, doet hij er een vreselijke ontdekking: de heksen houden juist in dat hotel hun jaarvergadering. Ze doen zich voor als de Koninklijke Vereniging ter Voorkoming van Wreedheid jegens Kinderen, maar niets is minder waar. De verteller leert al snel dat de Opperheks, de aanvoerster van alle heksen, een duivels plan beraamt om kinderen over de hele wereld in een mum van tijd te vernietigen.

Wat dat plan precies is, en hoe de verteller daar een stokje voor wil steken (en of hem dat lukt), moet je zelf maar lezen. Maar wees gewaarschuwd, het is lastig om na het lezen van dit boek níét met andere ogen naar je juf of die aardige buurvrouw te kijken, zo waarheidsgetrouw beschrijft Roald Dahl de heksen en zo echt presenteert hij dit verhaal ook aan de lezer:

‘Ik ben zelf twee keer met heksen in aanraking gekomen nog voor ik acht jaar oud was. De eerste keer kwam ik er zonder kleerscheuren af, maar de tweede keer had ik minder geluk. Er zijn dingen met mij gebeurd, die je waarschijnlijk de schrik op het lijf zullen jagen als je erover leest. Daar is niets aan te doen. De waarheid moet verteld worden.’

Vanwege dat grote griezelgehalte heeft ‘De heksen’ tot discussie geleid. Volwassenen vroegen zich af of dit boek geschikt is voor kinderen. Ook nu, meer dan dertig jaar na het verschijnen, zijn ze het er niet met elkaar over eens. Toch is ‘De heksen’ meermaals in de prijzen gevallen en werd het bewerkt tot een hoorspel (een soort toneelstuk op de radio), een film en zelfs een heuse opera.

Eén ding is in elk geval zeker: dit boek is niet voor watjes!

Linda.

Leestip: Verder griezelen? Probeer dan eens een boek van Paul van Loon, bijvoorbeeld ‘De griezelbus’.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.