De heersers van KirMariette Aerts

Terug naar lijst
 

De heersers van Kir

Titel: De heersers van Kir
Auteur: Mariette Aerts
Uitgeverij: De vier windstreken, 2014
ISBN: 978 90 511 6359 9
Illustraties:

Terug naar lijst

Magische gaven

Zou je ook wel eens het verhaal achter een oud voorwerp willen weten? Dat zou fijn zijn: dat je iets in je hand hebt en je meteen weet waar het vandaan komt en wie het ooit heeft gemaakt.

Het verhaal ‘De heersers van Kir’ gaat over Raben. Hij heeft een gave waarmee hij de geschiedenis van voorwerpen kan lezen. Door zijn gave wordt hij een jonge lezer genoemd. Zijn vader, van wie hij het lezerstalent geërfd heeft, is jaren geleden ontvoerd. Zijn moeder en hij hebben nooit meer iets van hem gehoord. Raben leert van een oude meester over zijn gave en hoe hij deze verborgen kan houden. Het is belangrijk dat niemand weet dat Raben een lezer is. Dat komt omdat heer Glendahl, de heerser van Kir, gebruik wil maken van de gave van de lezers. Hij is namelijk op zoek naar Oude Artefacten die vol oeroude magie zouden zitten.

Om de gave onder controle te houden gaat Raben iedere dag naar meester Hobbe. Deze man leert Raben hoe hij zich kan afsluiten voor de gevoelens, gedachten en herinneringen van de voorwerpen die hij aanraakt. Al snel komt Raben erachter dat hij niet voor niets de lezersgave verborgen moet houden. Want op een dag neemt Raben zijn moeders plaats in als genezer. Daar komt een man aan met een beenwond. Raben helpt de man die de oudste zoon van Heer Glendahl blijkt te zijn. Het verhaal wordt spannend wanneer Raben de zoon van heer Glendahl moet begeleiden op zijn reis naar het eiland Ing’Maril. Onderweg naar dat eiland wordt hun schip overvallen. Hierdoor raakt Raben betrokken bij allerlei mysterieuze gebeurtenissen. Door voorwerpen te lezen komt Raben achter allerlei informatie: “Mag ik misschien een reisje voorstellen? U weet wat een hekel uw oudste zoon daaraan heeft. Verzwakt door zeeziekte zal hij een iets kwetsbaarder persoon zijn. Als we hem dan weer eens langdurig blootstellen aan de Zaghra, is dat wellicht een breekpunt. Een befluisterde erfopvolger is immer volledig ongeschikt als Heerser.” Heer Glendahl wil blijkbaar zijn zoon ongeschikt maken voor de opvolging. Gaat het hem lukken?

De tekst van Mariëtte Aerts is soms wat moeilijk te lezen maar dat komt vooral door de fantasievolle namen van personages en plaatsen. Toch raak je daar snel aan gewend en wil je blijven lezen. Voor dat je het weet heb je de vierhonderd bladzijdes gelezen. Als je van magie en fantasievolle werelden houdt, dan moet je ‘De heersers van Kir’ zeker een keer lezen! En als je daarna helemaal verkocht bent, dan is er goed nieuws! Dit boek is nog maar het eerste deel van de trilogie ‘De kronieken van de Zeven Eilanden’. Er is nog genoeg te lezen dus.

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook Koepels’ van Mariëtte Aerts.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.