De grote oorlogMaranke Rinck

Terug naar lijst
 

De grote oorlog

Titel: De grote oorlog
Auteur: Maranke Rinck
Uitgeverij: Lannoo, 2014
ISBN: 978 94 014 1426 5
Illustraties: Martijn van der Linden

Terug naar lijst

Vliegende koeien en ezels

In de Tweede Wereldoorlog schreef Anne Frank haar dagboek. Heb je er wel eens over nagedacht dat er ook een Eerste Wereldoorlog is geweest?

De grote oorlog, zo wordt de Eerste Wereldoorlog ook wel genoemd. Deze oorlog speelde zich vooral af in België. In 2014 is het precies 100 jaar geleden dat er een einde kwam aan deze oorlog. Daarom is er een prentenboek over deze oorlog gemaakt: ‘De grote oorlog’. Het boek gaat over een koe, een ezel, een hond, een kat en een duif die bij een mijnkrater liggen. Dat is een gat in de grond waar tijdens de oorlog een bom is ontploft. Het gat is nu een vijver. De dieren denken na over het leven in de oorlog. Verschillende onderwerpen die met de Eerste Wereldoorlog te maken hebben komen in het boek voor. Bijvoorbeeld: ‘Vluchten’, ‘Op zee’ en ‘Littekens in het landschap’.

Het boek heeft alleen op de eerste bladzijde tekst. Voor de rest bestaat het boek uit 10 grote prenten. Martijn van der Linden heeft voor deze tekeningen de hele pagina gebruikt. Dat is erg mooi omdat de illustraties zo extra veel indruk op je maken. Sommige tekeningen zijn mooi rustig en doen je niet denken aan de oorlog. Een voorbeeld is de plaat rondom ‘Herdenking’. Je ziet dan alleen een krans in de vijver drijven. Bij de prent ‘Achter het front’ doet alleen de titel je eraan denken dat het over de oorlog gaat. Zonder de titel zie je een gewoon leven afgebeeld zoals het vroeger was. De prenten geven een goed beeld van de verschillende dingen die zich afspelen tijdens de oorlog. Ook al is de oorlog niet leuk, toch zijn de prenten niet eng.

Op iedere afbeelding zijn de dieren afgebeeld die op de eerste bladzijde bij de vijver liggen. Helemaal achter in het boek heeft Maranke Rinck allerlei informatie geschreven die je terug kunt vinden in de illustraties. Daar kun je ook lezen waarom er juist voor deze dieren is gekozen. De duif werd bijvoorbeeld als postduif gebruikt en de koe werd soms in de loopgraven gezet zodat de soldaten toch verse melk hadden. Dat het verhaal vanuit de dieren is verteld is origineel en vernieuwend in een oorlogsverhaal.

Het boek is heel handig om te praten over de oorlog. Het maakt niet uit hoe oud je bent, voor iedere leeftijd is het boek interessant. Je kunt op je eigen niveau over de oorlog nadenken. Doordat er op de platen veel te zien is raak je niet snel uitgekeken. De prenten zijn mooi en duidelijk, en soms ook stoer door de oorlogstaferelen. Ook is het boek fijn om na te denken wat het betekent als er oorlog is.

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook ‘De streep’ van Natascha Stenvert.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.