De grote gevaarlijke GrompelClaire Freedman

Terug naar lijst
 

De grote gevaarlijke Grompel

Titel: De grote gevaarlijke Grompel
Auteur: Claire Freedman
Uitgeverij: Querido, 2015
ISBN: 978 90 451 1819 2
Illustraties: Kate Hindley

Terug naar lijst

Griezelen met de Grompel

Misschien staat er bij jou in de buurt ook wel een huis dat een beetje griezelig is. Het lijkt alsof er niemand woont en je durft er bijna niet langs te lopen…

Drie dieren zijn lekker aan het picknicken als ze de Grote Grompel gids lezen. Ze lezen over een spookachtig huis waar een Grompel woont. De drie vrienden besluiten er ’s nachts naartoe te gaan. Ze verzamelen allemaal spullen zoals een zaklamp en een cupcakeje. Dat nemen ze mee op weg naar de Grompel in zijn verlaten huis. Onderweg maken de dieren elkaar een beetje bang. Ze vinden het spannend en ze denken dat ze achtervolgd worden. De dieren horen voetstappen. Met knikkende knieën gaan ze verder.

Langzaam komt het huis in zicht: ‘Is de grendel kapot? Zat het hek niet op slot? Ieks! Het piept! Maak de Grompel niet wakker!’ Door de krakende voordeur gaan ze naar binnen. De dieren zijn doodsbang. Het is aardedonker in het huis, dus snel pakken ze hun zaklamp erbij. Via de trap sluipen de dieren naar boven. Heeft de Grompel eigenlijk wel zin om de dieren te ontvangen? Dan staan ze voor de slaapkamerdeur van de Grompel. Durven de dieren de deur open te doen? Er hangt niet voor niets een bordje aan de deur waarop staat: ‘Wegwezen’…!

“Wat een reus!” Zegt Konijn. “Weet ie dat we er zijn?” “Ik wil weg!” Siddert Poes buiten zinnen. Oh wat is dit spannend! Hoe zou de Grompel reageren? De dieren zijn zo bang dat ze besluiten om snel te ontsnappen voordat de Grompel wakker wordt. Via de regenpijp klimmen ze naar beneden. Maar of dat zo’n goed idee is? De regenpijp is oud en valt bijna van de muur! Dan komt de Grompel naar buiten. Krijgt hij de dieren te pakken? Of toch niet…? Dat moet je zelf maar lezen.

‘De grote gevaarlijke Grompel’ is een spannend boek. De dieren zijn nieuwsgierig naar de Grompel, maar eigenlijk zijn ze veel te bang om het dier echt te ontmoeten. Aan het einde van het verhaal kom je erachter dat de dieren helemaal voor niks bang zijn geweest. In de tekst van Claire Freedman komen veel enge geluiden voor. Dat maakt het verhaal nog spannender. Ook zijn sommige woorden dikgedrukt of groot weergegeven. De tekeningen van Kate Hindley doen je misschien een beetje aan vroeger denken. Dat komt omdat de achtergrond kleur van het papier niet helemaal wit is en de tekeningen geen heldere kleuren bevatten. Maar dat is juist mooi en past goed bij de spannende en geheimzinnige sfeer van het verhaal.

Dus heb je zin in een spannend prentenboek? Lees dan ‘De grote gevaarlijke Grompel’!

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook ‘Buurman brombeer’ van Ciara Flood.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.