De grote dagArnoud Wierstra

Terug naar lijst
 

De grote dag

Titel: De grote dag
Auteur: Arnoud Wierstra
Uitgeverij: Gottmer, 2013
ISBN: 978 90 257 5310 8
Illustraties: Arnoud Wierstra

Terug naar lijst

Veel te zien, niets te lezen.

De kaft voorspelt een liefdesavontuur: een meneer ligt in zijn bed te slapen. Een foto van een mooie mevrouw met rode haren ligt naast hem op het hoofdkussen. Een potlood stevig in zijn ene hand geklemd, en in de andere een kaart met een groot rood hart erop. Om zijn bed liggen allemaal brieven. Aan het voeteneind liggen wat muziekinstrumenten op de grond. Nou ja, grond? Die zie je eigenlijk helemaal niet. Het bed zweeft gewoon in de lucht! Ook de muur is niet te zien. Wat vreemd.

Als je het boek openslaat valt meteen nog iets op: er staat helemaal geen tekst in, alleen maar plaatjes. Sommige bladzijdes zijn ingedeeld in vlakken. Daarop wordt het verhaal als een soort strip verteld. Andere prenten staan op één of twee hele bladzijdes. Op de plaatjes gebeurt heel veel. Middenin het verhaal verliezen alle huizen hun muren, plafonds en vloeren. Je kan hierdoor ineens ongestoord gluren bij de buren. Ha, lol! De buurman zit in bad en bij de bank hebben ze gewoon bergen geld liggen! De medewerkers scheppen, net als Dagobert Duck, het geld met een schep weg. Zonder dat je naar het verhaal hebt gekeken zit je zo al minuten lang naar de plaatjes te kijken en te bladeren. Toch vertelt ‘De grote dag’ wel degelijk een leuk verhaal.

De meneer heeft er lang op moeten wachten. Maar eindelijk is de grote dag aangebroken. Hij gaat blij op pad om zijn vriendin op te halen. Natuurlijk gaat alles fout wat er fout kan gaan. De bus komt niet opdagen. Hierdoor mist hij de trein. Hij krijgt een ongeluk en lijdt ook nog eens schipbreuk. Kan een mens zoveel pech hebben? Het lijkt erop dat de meneer zijn vriendin niet op tijd zal kunnen ophalen. Of is niet alles wat het lijkt en komt het toch nog goed? Tja: lees het boek en je weet het.

Arnoud Wierstra heeft met ‘De grote dag’ een ontzettend leuk boek gemaakt. De afbeeldingen zijn kleurrijk. Elke prent staat vol grappige details. Het idee om de muren en vloeren van de huizen weg te laten is origineel en goed bedacht. De kaft van het boek liet je misschien denken dat dit prentenboek een liefdesverhaal ging vertellen. En dat het daardoor een echt meidenboek is. Toch niet! Het boek zit ook vol actie: snelle motoren, piraten, enge monsters. Je kunt het zo gek niet bedenken of het komt wel voorbij. Zelfs Vincent van Gogh (je weet wel, die beroemde schilder die zijn oor heeft afgesneden) doet mee! Met zoveel extra’s in de prenten zou je heel gemakkelijk de draad van het verhaal kwijt kunnen raken. Maar dat is in ‘De grote dag’ niet zo. Het lukt Arnoud Wierstra heel goed je aandacht bij het verhaal te houden. Het maakt hem een wonderbaarlijke en bijzondere verhalenverteller.

Ciska.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.