De grote bomenroverOliver Jeffers

Terug naar lijst
 

De grote bomenrover

Titel: De grote bomenrover
Auteur: Oliver Jeffers
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren, 2017
ISBN: 978 90 8967 244 5
Illustraties: Oliver Jeffers

Terug naar lijst

De papierenvliegtuigjeswedstrijd

‘De grote bomenrover’ begint met een spannende zin: ‘Er was eens een tijd dat in het bos alles niet helemaal was zoals het zou moeten zijn’. Iedereen die er woonde had gemerkt dat er vreemde dingen gebeurden’. Als je verder leest kom je erachter wat er in het bos is gebeurd. Er was een takkendief, iemand die zomaar takken van de bomen afzaagt. De bewoners van het bos hadden allemaal een alibi, dus wie kon de takken gestolen hebben?

Er wordt een onderzoek gestart. Ondertussen zie je de bomenrover nog steeds aan het werk. Het onderzoek valt niet mee, er worden maar geen aanwijzingen gevonden. Totdat een papieren vliegtuigje met een pootafdruk wordt gevonden. Deze aanwijzing leidt tot de dader. Die heeft een bijzondere reden om de takken te stelen. Wat die reden is? Dat moet je zelf maar lezen in het boek.

Oliver Jeffers schreef de tekst én maakte de tekeningen. Misschien komt het daardoor dat ze zo goed samen het verhaal vertellen. In de tekeningen zie je wat het alibi van de dieren is, zonder dat het in de tekst genoemd wordt. Zo is het varken eten aan het koken, het hert speelt een game, de gans zit bij de kapper en de bever is aan het zwemmen. Deze dieren kunnen de bomen dus niet geroofd hebben. In de tekening kun je als lezer zelf al wel zien wie de schuldige is.

De tekeningen laten een afwisseling zien tussen die dieren die op zoek zijn naar de dader, en de bomenrover zelf. Zo zie je twee verhaallijnen die elkaar aan het einde kruisen. Dat is knap gedaan. De tekst bevat soms moeilijke woorden zoals ‘alibi’, ‘verdachten’ of ‘de zitting is geschorst’. Maar dit maakt niet dat het boek moeilijk te begrijpen is. Ook bevat het verhaal een leerzame boodschap. De dief moet nieuwe bomen planten om het goed te maken. Zo blijven er toch genoeg bomen in het bos.

De originele tekeningen brengen soms de gedachten van de dieren in beeld. Dat gebeurt door een soort denkwolkje boven de verschillende dieren. Daarnaast zijn de tekeningen grappig. Iedere boom heeft bijvoorbeeld een deurtje. Je ziet dat de gans lekker aan het breien is in haar luie stoel en dat de otter de was aan het doen is. Op de tekeningen zie je ook wat zich onder de boom bevindt. De tekeningen zien er strak uit, er zijn weinig lijnen gebruikt om de tekeningen te maken. De dieren zien er vriendelijk uit en de gevoelens van de bomenrover zijn mooi in beeld gebracht: hij heeft spijt van wat hij heeft gedaan.

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook Bas en Daan graven een gatvan Mac Barnett.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.