De goudvisjongenLisa Thompson

Terug naar lijst
 

De goudvisjongen

Titel: De goudvisjongen
Auteur: Lisa Thompson
Uitgeverij: Meis & Maas, 2017
ISBN: 978 90 305 0331 6
Illustraties:

Terug naar lijst

Doodsbang voor ziektekiemen

Zevenendertig keer je handen wassen. Achter elkaar. En dan niet een beetje zo-zo-la-la, maar met gloeiend heet water en antibacteriële zeep. Tot je handen rood en rauw en vol kloofjes zijn.
Matthew moet wel. Hij is zó bang voor ziektekiemen dat hij de deur niet meer uit durft. Hij gaat niet meer naar school, eet alleen voorverpakte maaltijden en is voortdurend bezig om zijn kamer te ontsmetten. De rest van de dag kijkt hij naar buiten en noteert uit verveling wat er op straat gebeurt. Hij staat achter glas. Dat is de reden waarom de kleindochter van meneer Charles hem een ‘Goudvisjongen’ noemt.

‘Kijk Teddy! Daar heb je de goudvis! Kijk! De Goudvisjongen zit in zijn kom!’

Omdat Matthew zo vaak naar buiten staart, is hij degene die kleine Teddy het laatst zag, voor de peuter verdween uit de tuin van zijn opa Charles. Het jongetje moet door iemand zijn meegenomen. Matthew besluit uit te zoeken waar Teddy gebleven is. Maar hoe doe je dat als je niet naar buiten durft?

Matthew is geen doorsnee jongen. Wie is er nou zo idioot bang voor ziektekiemen? Het knappe is dat auteur Lisa Thompson het volkomen begrijpelijk weet te maken dat Matthew keer op keer zijn handen moet wassen of zijn bureau ontsmetten.

Wat veel mensen niet schenen te begrijpen, was dat viezigheid tot ziektekiemen leidde. Als je erover nadacht, was het tamelijk voor de hand liggend. Voor mij moesten de dingen piekfijn in orde zijn, en in mijn kamer had ik dat volledig zelf in de hand. Ik hoefde alleen maar het vuil de baas te blijven.

Matthew heeft een ernstige dwangneurose. Hij moet zich in steeds ingewikkeldere bochten wringen om zo min mogelijk met ziektekiemen in aanraking te komen. Waarom Matthew zo bang is voor vuil, wordt in de loop van ‘De Goudvisjongen’ duidelijk.

Naast het verhaal over Matthews probleem, is ‘De Goudvisjongen’ ook een spannende detective. Wie heeft de kleine Teddy ontvoerd? Samen met Matthew speur je de straat af naar aanwijzingen. Steeds meer mensen kun je afstrepen, tot uiteindelijk precies diegene overblijft die je juist helemaal niet verdacht. Het maakt van ‘De Goudvisjongen’ een boek met twee totaal verschillende thema’s, die toch vloeiend met elkaar verweven zijn. ‘De Goudvisjongen’ is geen kommer-en-kwel-problemenboek, maar juist een speurdersverhaal met meerdere lagen. Een boek waarbij je op je nagels bijt, maar waar je ook om moet lachen. Een boek dat invoelbaar maakt hoe je ontzettend met jezelf in de knoop kunt zitten én een boek dat aantoont dat je hulp van anderen kunt accepteren, hoe moeilijk dat soms ook is.

Ik draaide me om en keek Melody aan.
‘Volgens mij komt het weer helemaal goed,’ zei ik.


Lidewij.

Wil je nog een boek lezen over een bijzondere jongen die een misdrijf oplost? Lees dan de recensie van Het reuzenradmysterie van Siobhan Dowd.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.