De gouden kooiAnna Castagnoli

Terug naar lijst
 

De gouden kooi

Titel: De gouden kooi
Auteur: Anna Castagnoli
Uitgeverij: De Eenhoorn, 2014
ISBN: 978 90 583 8963 3
Illustraties: Carll Cneut

Terug naar lijst

Verwend nest

Verzamel jij iets? Bijvoorbeeld mooie schelpen of bijzondere postzegels?

Prinses Valentina uit het boek 'De gouden kooi' verzamelt vogels. Ze heeft meer dan honderd vogelkooien in haar tuin staan. Ze heeft heel bijzondere vogels in de kooien zitten. Steeds wil Valentina een vogel die nog specialer is dan de vorige. Zo wil ze bijvoorbeeld een vogel met glazen vleugels, of eentje die water spuit. Maar wie zorgt ervoor dat ze die vogels krijgt? Dat zijn de dienaars. Die gaan op zoek naar de vogels die Valentina wenst. Maar als de mannen met lege handen thuiskomen, dan is Valentina niet zo blij. Er gebeurt dan iets verschrikkelijks…

Maar het is niet zo gek dat de dienaars niet de juiste vogel kunnen vinden. Die bestaat helemaal niet. Die heeft de verwende Valentina zelf verzonnen! Dan is het natuurlijk moeilijk zoeken. Op een nacht krijgt het meisje een droom. In die droom spreekt een vogel. Deze vogel wil Valentina graag in het echt hebben. Maar om deze vogel te zoeken is geld nodig. Ze verkoopt al haar bezittingen zodat de dienaars geld hebben om op reis te gaan. Zou de sprekende vogel ergens te vinden zijn? Dan komt er een dienaar die niet een sprekende vogel bij zich heeft, maar een ei. Het ei van de sprekende vogel. Zou de prinses eindelijk tevreden zijn…?

'De gouden kooi' is, net als de vogel waar Valentina op naar zoek is, heel speciaal. De illustraties zijn zoals je nog nooit hebt gezien. Sommige pagina’s staan helemaal vol met kleurige vogels en bloemen. Het zijn zoekplaatjes. Kun jij de prinses vinden? Carll Cneut heeft met mooie kleuren en sierlijke vormen de tekeningen ingekleurd. Het zijn echte kunstwerkjes. Hij gebruikt veel grijs in het boek maar samen met rood en geel zijn de tekeningen niet saai wat betreft kleurgebruik. Er is zoveel op de tekeningen te zien, je raakt niet uitgekeken. Er zijn ook pagina’s waarop bijna geen tekening staat, of slechts één vogel. Maar die vogel is dan heel groot afgebeeld, hij past net op de bladzijde. Zo kun je hem goed bekijken.

De tekst van het boek is net zo bijzonder als de illustraties. Anna Castagnoli heeft gedrukte letters gebruikt, maar ook letters waarvan het lijkt dat ze gewoon met potlood erbij zijn geschreven. Dat zie je niet vaak in een boek! Zo is duidelijk te zien wanneer de prinses iets zegt en wanneer de verteller aan het woord is. De prinses is niet zo aardig en dat wordt nog eens extra duidelijk doordat Anna Castagnoli Valentina’s zinnen zo groot en in schrijfletters neer te zetten.

Hoewel het om een prentenboek gaat is het boek niet zo geschikt om voor te lezen aan kleine kinderen. Dit komt omdat Valentina erg gemeen doet tegen de dienaars. Gelukkig krijgt dat niet zoveel aandacht, waardoor het boek een waar kunstwerk is waar jong en oud van kunnen genieten.

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook: ‘Het geheim van de keel van de nachtegaal’ van Peter Verhelst.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.