De gouden daken van LhasaFederica de Cesco

Terug naar lijst
 

De gouden daken van Lhasa

Titel: De gouden daken van Lhasa
Auteur: Federica de Cesco
Uitgeverij: Facet, 2002
ISBN: 978 90 501 6381 1
Illustraties:

Terug naar lijst

Zware bergtocht naar Tibet

Een nieuw boek hoef je van haar niet meer te verwachten, maar gelukkig voor ons, worden de boeken van Federica de Cesco nog herdrukt. De schrijfster werd in 1938 geboren. Haar vader was Italiaan en haar moeder een Duitse. De Cesco bracht haar kinderjaren buiten Europa door en trouwde met een Japanner. Het echtpaar reisde veel en schreef daar boeken over. Een bijzonder leven van een eveneens bijzondere vrouw. Geen wonder dat haar hoofdpersonen dat ook zijn.

De hoofdpersoon in 'De gouden daken van Lhasa' is het zestienjarige meisje Carrie Mason. Ze woont in Daarjeeling, in India. Maar na de dood van haar ouders moet ze naar een meisjesinternaat verhuizen. Hoewel ze zelf nog studente is, gaat Carrie er als leerkracht werken. Carrie is in alle vrijheid opgevoed en voelt zich in het internaat opgesloten als in een gevangenis. Ze heeft grote moeite om volgens de starre regels van de Engelse kolonie te leven. Haar leven verandert wanneer een Tibetaans meisje, Karma, naar het internaat komt en onder de hoede van Carrie wordt geplaatst. Al snel zijn de meisjes bevriend. Karma nodigt Carrie uit om het Nieuwe Jaar met haar te vieren in Lhasa, de hoofdstad van Tibet. Ondanks alle waarschuwingen voor de zware tocht door de Himalaya, reist Carrie met Karma mee.

Hoewel 'De gouden daken van Lhasa' zich in 1953 afspeelt, heeft het nog steeds niets van zijn avontuurlijkheid verloren. De Cesco neemt alle tijd om uitbundig over die reis te vertellen. Je komt alles te weten over het weer, het plattelandsleven in India en Tibet, over gebruiken en architectuur. De hoeveelheid informatie is indrukwekkend, maar past meer in een reisboek dan in een jeugdroman. Jammer dat het de auteur niet overal gelukt is de beschrijvingen boeiend te houden. Soms zijn ze erg saai.

De reis van Carrie en Karma wordt nog zwaarder door de oorlog die tussen Tibet en China dreigt. Bovendien koestert Karma een onmogelijke liefde voor een dalai lama* en wordt Carrie niet minder ongelukkig verliefd op een 'vijand'; een Chinese arts. Al deze moeilijkheden veroorzaken ingrijpende veranderingen: Carrie en Karma zijn geen meisjes meer, maar jonge vrouwen en daardoor verandert hun vriendschap. Vooral ook op het moment dat ze in levensgevaar naar India moeten vluchten.

In haar geloofwaardige historische schets van de onderdrukking van Tibet door China, kiest de schrijfster duidelijk voor de kant van de Tibetanen. Maar ze kijkt ook erg kritisch naar het gedrag van het Tibetaanse hof en de regering, en hun rol in de uiteindelijke Tibetaanse nederlaag.

'De gouden daken van Lhasa' is naast een avonturenroman een echt meisjesboek. En dat was precies de droom van De Cesco: goede meisjesboeken schrijven.

* een dalai lama is een soort van hoogste priester binnen het Boeddhistisch geloof 

Ania.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.