De Gorgels en het geheim van de gletsjerJochem Myjer

Terug naar lijst
 

De Gorgels en het geheim van de gletsjer

Titel: De Gorgels en het geheim van de gletsjer
Auteur: Jochem Myjer
Uitgeverij: Leopold, 2018
ISBN: 978 90 258 7535 0
Illustraties: Rick de Haas

Terug naar lijst

Joebelabambam! Joebelabambam!

Heb jij superogen? Nee? Jammer hoor. Want als je ze wel had – net als Melle en Limoni – dan kon je misschien jouw Gorgel zien. Ieder kind heeft namelijk een eigen Waakgorgel: een wezentje dat bij je is als de R in de maand zit. Een Gorgel zorgt ervoor dat je niet ziek wordt, dat er een korstje groeit op een wondje, dat je lekker kunt slapen en nog veel meer. Bijna geen enkel kind kan zijn of haar Gorgel zien, want Gorgels zijn razendsnel en natuurlijk heel erg geheim.

Met Melle en zijn Gorgel Bobba maakte je misschien al kennis in De Gorgels. Jochem Myjer schreef dit boek en het werd een groot succes. De Kinderjury vond het zelfs het leukste boek van 2015! In ‘De Gorgels en het geheim van de gletsjer’ beleven Melle en Bobba een nieuw avontuur.
Melle gaat met zijn ouders en zijn zusje Limoni op vakantie naar de Alpen. Omdat Bobba zo graag bergen wil zien, heeft Melle stiekem zijn Gorgel meegenomen. In Limoni’s rugzak zit haar Gorgel Belia. Ook stiekem. Maar meteen de eerste avond verdwijnt Belia.

Bobba was wit rond zijn neus. ‘Kijk-eens-wat-ik-helemaal-gevonden-heb.’
In zijn handen had hij een klein houten stokje. Aan het uiteinde zaten splinters, Melle zag meteen wat het was. Het was een gedeelte van een Waakstok.
‘Ze-heeft-dapper-gevochten-of-niet-of-wel,’ zei Bobba. Hij slikte. ‘Het-ziet-ernaar-uit-dat-Belia-helemaal-ontvoerd-is.’ Hij durfde Limoni niet aan te kijken.


Belia is ontvoerd door de levensgevaarlijke Kotsbalgers, stinkende, gemene wezens die Gorgels gevangennemen, zodat Brutelaars makkelijker kinderen ziek kunnen maken. Limoni’s Waakgorgel moet natuurlijk bevrijd worden. Melle, Limoni en Bobba gaan op zoek naar de dappere Belia. Ze krijgen hulp van Katja die in de bergen woont, en van de Berggorgels. Zal het ze samen lukken om Belia uit de klauwen van de gruwelijke Kotsbalgers te redden?

Je begrijpt het wel: ‘De Gorgels en het geheim van de gletsjer’ is heel spannend, maar ook erg grappig. Extra leuk is het taaltje waarin de Gorgels met elkaar praten. ‘Joebelabambam’ roep je als je blij bent, ‘Hakkelabambam’ als je gaat aanvallen en ‘Daggeledoeidam’ als je afscheid neemt. Zo leer je dus ook nog een beetje Gorgels praten, bij-wijze-van-ja-of-nee.
Bovendien is het hele boek prachtig geïllustreerd met gekleurde tekeningen van Rick de Haas. Zo weet je precies hoe een Gorgel in een pluizig jasje eruitziet, of hoe Eilandgorgels en Berggorgels elkaar begroeten. Het grappigst is het plaatje van Bobba die per ongeluk een alpenmarmot tegenkomt. Kleine Bobba rent voor zijn leven, terwijl een verbaasde marmot achter hem aan huppelt.

Het is te hopen dat Jochem Myjer nog meer avonturen van Melle en Bobba kent. Na dit boek wil je beslist nog veel meer lezen over de Gorgels. Of-niet-of-wel?

Lidewij.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.