De GorgelsJochem Myjer

Terug naar lijst
 

De Gorgels

Titel: De Gorgels
Auteur: Jochem Myjer
Uitgeverij: Leopold, 2015
ISBN: 978 90 258 6789 8
Illustraties: Rick de Haas

Terug naar lijst

Niet de slappe lach, maar wel een spectaculair avontuur

Wanneer een komiek als Jochem Myjer een kinderboek schrijft, verwacht je misschien een hilarisch verhaal vol met grappen en gekkigheid. Gekkigheid en mooie taal is er genoeg te vinden in ‘De Gorgels’. Toch is het eerder een fantasierijk avonturenboek, dan een boek dat je de slappe lach bezorgt. Maar dat is helemaal niet erg, want ‘De Gorgels’ is heerlijk spannend!

Het hele verhaal draait om het bolletje wol dat Melle, wanneer hij wakker wordt, op de rand van zijn bed ziet zitten: ‘Er staken twee gespierde beentjes uit. En twee armpjes die een houten sok vasthielden.’ In de klas wordt Melle uitgelachen als hij over het levende bolletje wol vertelt. En zijn vader wordt zelfs boos: ‘Vergeet het maar snel!’ riep hij met harde stem. ‘Grote onzin.’ Even later luistert Melle zijn vader af als die in zijn werkkamer gaat bellen: ‘Ik moet je iets belangrijks vertellen,’ zei zijn vader. ‘Melle heeft een Gorgel in zijn slaapkamer gezien.’ Melles nieuwsgierigheid is gewekt en ook als lezer word je meteen het verhaal in gesleurd. Wie is dat bolletje wol? Wat weet Melles vader hierover? Met wie belt hij?

Voorzichtig raakt Melle aan de praat met de Gorgel die Bobba blijkt te heten. Het wezentje praat met zijn lage stem op een razend tempo. Bewegen gaat ook al zo rap! Gorgels zijn zo razendsnel en klein dat je ze alleen kunt zien als je superogen hebt, net als Melle. Klinkt het een beetje eng? Er is niets om bang voor te zijn: Gorgels zijn juist lieve en dappere wezentjes die kinderen beschermen in hun slaap. Heb jij er al eens één gezien?

Naast Gorgels zijn er ook nog eens Brutelaars. Die naam heeft Jochem Myjer goed gekozen, want je hoort gelijk dat dat geen lieverdjes zijn. De grootste in zijn soort is de Groenlandse Brutelaar. En dat is precies degene door wie Bobba wordt aangevallen en gebeten... Bobba moet gered worden! Melle zoekt hulp. Zo komt hij in aanraking met Bobba’s soortgenootjes en bindt hij heldhaftig de strijd aan met de Brutelaars.

Het vlot vertelde verhaal verveelt nergens en wordt op bijna elke pagina aangevuld door een mooie kleurenillustratie van Rick de Haas. Soms neemt een tekening zelfs twee hele bladzijden in beslag en loopt de tekst over de plaat heen. Rick de Haas beeldt knap uit hoe sterk de band tussen Melle en Bobba is. Zorgzaam neemt Melle het wezentje in zijn handen wanneer Bobba gewond is geraakt door een Brutelaaraanval. Hierdoor is het niet alleen een feest om ‘De Gorgels’ (voor) te lezen, maar raak je ook geboeid door alles wat er te zien is.

Ben jij ook nieuwsgierig naar wie die Gorgels nou precies zijn en welk spectaculair avontuur Melle met ze beleeft? Dan weet je wat je te doen staat!

Karine.

Wil je nog een boek lezen over bijzondere wezentjes? Dan is ‘De Moemins en de grote overstroming’ van Tove Jansson misschien wat voor jou.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.