De goochelaar, de geit en ikDirk Weber

Terug naar lijst
 

De goochelaar, de geit en ik

Titel: De goochelaar, de geit en ik
Auteur: Dirk Weber
Uitgeverij: Querido, 2014
ISBN: 9789045116143
Illustraties:

Terug naar lijst

Laat de voorstelling beginnen!

De elfjarige Camiel in Dirk Webers vierde boek ‘De goochelaar, de geit en ik’ wordt het liefst, net als zijn vader, goochelaar. Wanneer die wordt opgepakt voor verduistering, ziet Camiel zijn droom als een konijn in een hoed verdwijnen.

Mijn vader, opgepakt door de politie, ik kan het niet geloven. ‘Iets stoms’ noemt opa het, maar het is veel erger dan dat. ‘Verduistering’ klinkt bijna zwart als de binnenkant van de kachel, slecht als een zonde. Bijna even erg als diefstal, of is dat hetzelfde? En wat betekent dat voor mij, voor ons? Ik was Camiel van de goochelaar, de zoon van de artiest en nu, wat ben ik nu….als papa de gevangenis in moet?

In mooie en rustige zinnen vertelt Dirk Weber het verhaal van Camiel, dat zich bijna honderd jaar geleden afspeelt. Camiel en zijn broertje Joris wonen vanwege het reizende beroep van hun vader bij hun opa en oma. Veel geld hebben ze niet, zeker niet nu hun vader in de gevangenis zit. Als hij niet snel vrijkomt, zal Camiel meer moeten helpen in zijn opa’s schoenmakerij. Zo krijgt hij natuurlijk nooit de kans om voor goochelaar te leren!

Camiel komt erachter dat zijn vader schulden heeft gemaakt bij Martens, de rijkste man van het dorp die niet te vertrouwen is. Camiel wil zijn vader zo graag vrij krijgen dat hij voor Martens gaat werken… als smokkelaar! Dit betekent dat Camiel ’s nachts het bos in moet om mysterieuze spullen de grens over te brengen. Het werk is verboden en daarom gevaarlijk, maar voor Martens is het nog niet gevaarlijk genoeg. Hij vraagt steeds meer van Camiel, die uiteindelijk moet kiezen of hij dezelfde fouten als zijn vader maakt of dit weigert.

Met ‘De goochelaar, de geit en ik’ maakt Dirk Weber duidelijk dat het moeilijk is om volwassen beslissingen te nemen, al helemaal als je elf jaar bent. Maar dat Camiel het niet makkelijk heeft, betekent niet dat hij zielig is. Dirk Weber heeft van zijn hoofdpersonage een jongen gemaakt die opstaat als hij gevallen is. Camiel moet werken om iets te bereiken. De schrijver neemt zijn hoofdpersonage serieus, net als zijn lezers, die nog meer uit het verhaal halen als ze hun best ervoor doen. Zo laat Dirk Weber Camiel door het verhaal van Robin Hood nadenken over wat goed of fout is. Als lezer denk je met het hoofdpersonage mee. Het mooie is dat de schrijver niet letterlijk aan je vertelt hoe het zit, maar dat je hier een eigen mening over kunt vormen. Zo kun je zelf bedenken hoe goed Robin Hood, die steelt van de rijken en uitdeelt aan de armen, eigenlijk is.

‘De goochelaar, de geit en ik’ is een spannend en ontroerend jongensverhaal, dat zeker ook meisjes zal aanspreken. Zoals het omslag verraadt, is het verhaal niet alleen serieus, maar mag er ook om worden gelachen. Het broertje van Camiel en de geit Betty zorgen voor onverwachte en gekke gebeurtenissen. Zo is het boek uiteindelijk net een circusvoorstelling waarin spannend blijft of de koorddanser het einde haalt, clowns de show opvrolijken en de dokter een verrassingsact opvoert.

Komt dat zien! Gaat dat lezen!

Jessy.

Leestip: Cate Dicamillo, ‘De zomer van Winn-Dixie’.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.