De glanzende stadThijs Goverde

Terug naar lijst
 

De glanzende stad

Titel: De glanzende stad
Auteur: Thijs Goverde
Uitgeverij: Holland, 2011
ISBN: 978 90 251 1165 6
Illustraties: Charlotte Dematons

Terug naar lijst

Een Glanzend Avontuur

In het dorp zeiden ze: ‘Die Sooike, die heeft het wiel niet uitgevonden.’ Daar hadden ze gelijk in, maar het was niet helemaal eerlijk, want zelf hadden ze het wiel ook niet uitgevonden. Het bestond al vijfduizend jaar.

Je snapt het al: Sooike, de held uit ‘De glanzende stad’, is niet al te slim. Hij is een gewoon jochie uit het straatarme dorpje Twaalfhuizen, een jongetje met veel te veel dromen in zijn hoofd. Dromen over een stad, ver weg, waar mensen nooit hoeven te werken, want ze hebben er machines en Elektriek. Dromen over een jonge tovenaarsleerling die in zijn eentje een Duistere Heer versloeg… Wat zou het geweldig zijn als hij, Sooike, ook eens zo’n avontuur kon beleven!
Dan verschijnt er een man in Twaalfhuizen, een man op een motorfiets. Sooike heeft het bijna niet meer van spanning. Mex de Motorman is nota bene op weg naar de Glanzende Stad. Wat zou Sooike graag meegaan op dit avontuur!

De motorman glimlachte. Diep in Sooikes dwaze, te dicht bij elkaar staande ogen las hij een verlangen. Een hevig verlangen naar de grote wereld. Het verlangen om méér te zijn dan een dom boerenjoch. Om ver van huis te gaan en de wereld te leren kennen. Kortom: dit jongetje had een diepe dorst naar avontuur.
Handig om te weten, dacht de motorman.

En zo gaat die domme Sooike mee met een gemene gluiperd. Want Mex de motorman neemt Sooike niet voor de gezelligheid mee, maar omdat hij zo’n oliedom knechtje wel kan gebruiken voor het vuile werk. Dus begint er voor Sooike een geheimzinnig avontuur.

Thijs Goverde schreef een boek dat hier en daar knipoogt naar andere kinderboeken als ‘Harry Potter’ of boeken van Paul Biegel. Maar als je goed leest, zie je dat dit niet alleen maar een spannend, grappig en soms wat wreed avontuur is. In ‘De glanzende stad’ is meer aan de hand. Hoe zit het bijvoorbeeld met dat gevaarlijke moeras, waar Sooike doorheen moet varen? Het is vergiftigd geraakt doordat mensen lang geleden hun kernafval zomaar ergens begroeven. En die rijke Glanzende Stad wil geen arme mensen toelaten, omdat ze dan hun welvaart moeten delen met sloebers uit andere landen. Doet je dat ook niet ergens aan denken?

‘De glanzende stad’ is dus een sprookjesachtig verhaal met een dubbele bodem. Wat het boek daarnaast zo bijzonder maakt, zijn de prachtige gekleurde plaatjes van Charlotte Dematons. Wanneer op bladzijde 9 Sooike met zijn blonde piekhaar en zijn kapotte kleren je vriendelijk aankijkt, weet je meteen hoe onhandig en onnozel dit aardige jongetje is. Ook de andere illustraties zijn stuk voor stuk schitterend en betoverend. ‘De glanzende stad’ glinstert aan alle kanten. Wat een heerlijk avontuur!

Lidewij.


 


 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.