De Giraffe, de Peli en IkRoald Dahl

Terug naar lijst
 

De Giraffe, de Peli en Ik

Titel: De Giraffe, de Peli en Ik
Auteur: Roald Dahl
Uitgeverij: De Fontein, 1985
ISBN: 978 90 261 1588 2
Illustraties: Quentin Blake

Terug naar lijst

Ladderloze glazenwassers en een verlaten snoepwinkel

De Giraffe, de Peli en Ik’ gaat over Billy. Billy woont al zijn hele leven tegenover een verlaten gebouw dat ooit een snoepwinkel is geweest en het is zijn grootste droom om er zelf, als hij groot genoeg is, een snoepwinkel te beginnen.

Iedere dag loopt hij langs het gebouw en iedere dag blijft hij even staan kijken. Tot de medewerkers van het Ladderloze Glazenwassersbedrijf hun intrek nemen in het pand. Het boek is vanaf het begin meteen heel beeldend. Natuurlijk door de prachtige tekeningen van Quentin Blake, maar ook omdat je precies voor je ziet waar Roald Dahl over vertelt.

Bij het Ladderloze Glazenwassersbedrijf werken namelijk niet zomaar glazenwassers.
Nee, het bedrijf bestaat uit een giraffe met zo’n lange nek dat geen raam te hoog is, een pelikaan die zijn bek gebruikt als emmer en een zingende aap.
Net als Giraffe, Peli en Aap aan het bedenken zijn hoe ze aan geld kunnen komen voor eten, komt de chauffeur van de rijke Hertog van Heiligerlee aangereden. De Ladderloze Glazenwassers mogen zijn huis met 677 ramen komen schoonmaken. Giraffe, Peli en Aap gaan direct op weg. Vanaf hier wordt het verhaal steeds gekker, soms zo gek dat je er hardop om moet lachen.

De Hertog van Heiligerlee is nogal een bozige man en vindt dat Giraffe zich niet aan het hoogste raam moet wagen, want daar kan hij toch niet bij. Niemand heeft daar ooit bij gekund. In het verhaal volgen alle gekkige dingen die gebeuren best snel op elkaar. Je bent daarom bijna niet verbaasd als Giraffe een magische nek blijkt te hebben waarmee hij oneindig hoog kan reiken.

Als Giraffe, Peli en Aap de ramen van de kamer van de Hertogin aan het schoonmaken zijn, schrikken ze. Er zit een inbreker in de kamer! De Hertog van Heiligerlee roept om zijn pistool! Bel de politie! Waarschuw het leger! Gelukkig is dat allemaal nergens voor nodig. De Hertog van Heiligerlee staat versteld als hij ziet wat er gebeurt.

Er zijn maar weinig volwassenen die zo’n grote fantasie hebben als Roald Dahl. Hij schreef heel veel boeken, waaronder ‘Matilda’ en ‘De GVR’.
En wist je dat Roald Dahl dit jaar (2016) wel honderd jaar oud zou zijn geworden? Stel je voor dat hij je opa was geweest en iedere avond voor het slapengaan zo’n prachtig verhaal voor zou lezen.

Gelukkig kunnen vaders en moeders dit boek ook heel goed voorlezen. Wel even zeggen dat ze al die leuke liedjes van Aap ook echt moeten zingen, hoor!

Eline.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.