De gevleugelde katIsabel Hoving

Terug naar lijst
 

De gevleugelde kat

Titel: De gevleugelde kat
Auteur: Isabel Hoving
Uitgeverij: Querido, 2015
ISBN: 978 90 451 1870 3
Illustraties:

Terug naar lijst

Reizen door een droomwereld

Waar droom jij altijd over? Verre landen, exotische stranden, bijzondere wezens en interessante mensen? In het boek ‘De gevleugelde kat’ van Isabel Hoving komt de hoofdpersoon Jasje in een heel bijzondere droom terecht. Een wel heel eigenaardig bedrijf kiest hem uit om door een droomwereld te reizen in ruil voor leuke hebbedingetjes en geld. Maar is dit baantje wel zo veilig?

Joshua Tak, ofwel Jasje, is eigenlijk een heel normale jongen. Samen met zijn moeder Kola, haar vriend Edwin en diens dochter Eli woont hij in Amsterdam en gaat daar ook naar school samen met zijn beste vriend Bors. Op een dag krijgt hij midden in de nacht een raar telefoontje van de internationale handelsonderneming Griphart. Zij willen Jasje koste wat het kost in dienst nemen. Deze befaamde onderneming handelt al sinds 1017 in allerlei soorten uitvindingen. Van kompassen die altijd weten waar je heen moet tot laserpennen: Griphart heeft het allemaal. Maar om hun markt uit te breiden, handelt Griphart niet alleen in de echte wereld, ze handelen ook in de droomwereld (de Umaija). Deze droomwereld kan alleen bereikt worden door medewerkers van Griphart (de komissioniers). Griphart wil zijn markt nog verder uitbreiden en doet er daarom alles aan om achter het geheim van het tijdreizen te komen. De medewerkers van Griphart geloven er heilig in dat Jasje dat geheim kan ontrafelen. Samen met zijn beste vriend Bors en het vrolijke Surinaamse meisje Theresa krijgt hij de opdracht om op zoek te gaan naar het einde van de droomwereld. Daar moet hij de Temberi opsporen: een familie die het geheim van het tijdreizen kent. Maar wat is het dat Jasje zo belangrijk maakt?

‘Later dacht Jasje wel eens dat het allemaal zo was gelopen omdat hij van handige dingetjes hield.’

Jasje beleeft tijdens zijn reis allerlei avonturen die hem alles leren over liefde en vriendschap. Maar er heerst ook gevaar, want wie is Herman Sprik en hoe komt Jasje af van de nachtmerries waar hij steeds in terecht komt?

‘De gevleugelde kat’ van Isabel Hoving is een ontzettend spannend en meeslepend boek en is eigenlijk niet te vergelijken met andere Nederlandse jeugdboeken. Hoving heeft het boek volgestopt met verwijzingen naar sprookjes, volksverhalen, legenden en verhalen over het ontstaan van de wereld. Dit maakt het verhaal heel afwisselend maar soms ook wel verwarrend. De auteur geeft zoveel informatie dat ze soms afdwaalt van het spannende avontuur van Jasje en zijn vrienden. Er zit ook een moraal in het verhaal. Jasje heeft regelmatig last van een grote hebzucht, hij is dan ook een beetje een amateur dief. Naarmate het verhaal vordert leert Jasje deze hebzucht steeds meer te beheersen. Ben je op zoek naar een dik boek dat je uitdaagt? Dan is ‘De gevleugelde kat’ een echte aanrader!

Eva.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.