De geur van MelissePer Nilsson

Terug naar lijst
 

De geur van Melisse

Titel: De geur van Melisse
Auteur: Per Nilsson
Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 978 90 477 0180 4
Illustraties:

Terug naar lijst

Géén romantische komedie

Melisse is terug. Ann-Katrin heet ze eigenlijk, maar de naamloze hoofdpersoon uit ‘De terugkeer van Melisse’ van Per Nilsson noemt haar Melisse omdat ze naar citroenmelisse ruikt. Een jaar geleden was hij helemaal hoteldebotel van haar. In ‘De geur van Melisse’ kun je lezen hoe hij verliefd werd, hoe ze voor het eerst met elkaar gingen praten en dat ze met elkaar naar bed gingen. En ook hoe hun korte verkering eindigde, want al snel wilde Melisse hem niet meer zien. Ze verdween zelfs uit de stad. En dat deed hem pijn.


In ‘De terugkeer van Melisse’ weet de jongen inmiddels hoe hij de belangstelling van meisjes moet trekken. Hij wordt zelfs verliefd op Amina, die hem ook leuk vindt. Melisse heeft hij uit zijn hoofd gezet. Maar plotseling voelt hij dat ze terug is. Hij heeft er drie aanwijzingen voor: hij ruikt weer citroenmelisse in de bus, hij hoort een liefdesliedje over een vrouw met bijna dezelfde naam als zij en het allerbelangrijkste: de maan is weer net zo vol en wit als die nacht dat ze met elkaar naar bed gingen. Wazige aanwijzingen, maar voor hem genoeg om haar te gaan zoeken.

Melisse wil niet dat hij haar vindt. Maar hoe meer het tegenzit, hoe fanatieker hij zoekt. Is ‘De terugkeer van Melisse’ dan een detective? Nee, het is een serieus verhaal en de zoektocht zelf is er maar een deeltje van. Geheimzinnig is het boek wel. Dat komt doordat de jongen zijn verhaal niet in één keer vertelt. Hij geeft steeds aanwijzingen welke kant het op kan gaan, maar hij wil graag dat de lezers meepuzzelen.

Door deze aparte manier van vertellen is ‘De terugkeer van Melisse’ anders dan andere boeken over verliefdheid. Het is een bedachtzaam en interessant verhaal geworden. Nadeel is wel dat je daardoor niet echt gaat meeleven. Per Nilsson schrijft niet om je een pak zakdoekjes vol te laten huilen. Hij wil je laten nadenken over hoe boeken zijn geschreven. Zo laat hij zijn hoofdpersoon zeggen:

Maar is een gelukkig einde altijd het beste?
Nee. Iedereen weet dat dat niet zo is. Iedereen weet waarom.
(…)
Een gelukkig einde is alsof je een deur dichtdoet; je hoeft geen seconde langer over dat boek of die film na te denken.

Heeft ‘De terugkeer van Melisse’ dus geen gelukkig einde? Dat heeft de schrijver niet gezegd. En Leesfeest gaat het ook niet verklappen. Vooruit, een tipje van de sluier: hij vindt haar. En wat hij dan ontdekt zet zijn hele wereld op zijn kop…

Jennifer.


 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.