De gele scooterElle van den Bogaart

Terug naar lijst
 

De gele scooter

Titel: De gele scooter
Auteur: Elle van den Bogaart
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf, 2003
ISBN: 978 90 26997 563
Illustraties:

Terug naar lijst

Over opgevoerde scooters en betaalde seks

‘‘Een jongen op een gele scooter heeft een meisje gepakt.’ Ze ademt snel en huilt zacht. Haar moeder kijkt haar doordringend aan en vraagt. ‘Wie heeft hij gepakt, wat heb je gezien?’ Ze schudt haar hoofd, slaat haar handen voor haar ogen en huilt nu hardop. ‘Nee, nee, ik heb het niet gezien, ik heb het gehoord. Die jongen heb ik daarna pas gezien. Hij gaat mij ook pakken. Hij heeft gezegd dat hij hetzelfde bij mij doet, als ik het aan anderen vertel.’’

Isis is bang. Ze heeft dat meisje horen gillen in de bosjes. ‘Klootzak’ heeft Isis hard geroepen en daarna is die jongen op zijn gele scooter achter haar aan gereden en heeft haar bedreigd. Ook voelt Isis zich vreselijk omdat ze hard is doorgefietst. Weliswaar om hulp te halen, maar ze heeft dat meisje alleen gelaten….

Wies is dat meisje en zij is verkracht door Spike, die jongen met de gele scooter. Met een gekneusde voet heeft zij zich, nadat Spike achter Isis aanging, naar de weg gesleept en is thuis gebracht door een automobilist. Veilig thuis, zou je denken, maar de ellende gaat verder…. Want al is een vrouwelijke agente heel lief voor haar, toch moet ze allerlei nare onderzoeken ondergaan, de morning-after pil slikken (want misschien is ze wel zwanger!) en verklaringen afleggen.

Isis, Spike en Wies vertellen in ‘De gele scooter’ om de beurt hun verhaal. En dat werkt goed, want je wilt weten of Isis ontdekt wie die jongen op de gele scooter is. Je wilt weten waarom Spike zo verknipt is dat hij meisjes verkracht en je leeft heel erg mee met Wies. ‘Het is zo verwarrend allemaal. Alleen willen zijn, in bed willen blijven, eindeloos douchen, bang zijn, boos, jongens haten.’

Elle van den Bogaart laat goed zien hoe vreselijk het is voor Wies. Maar gelukkig heeft ze haar vrienden én durft Wies zelfs weer een beetje verliefd te worden.

Ook ‘Prooi’, het nieuwste boek van Van den Boogaart, eindigt hoopvol: LouLou sms-t dat ze weer wil praten met Raisel. En dat is een wonder, want Raisel is geen lekkere jongen. Hij heeft betaalde seks met oudere mannen. Eigenlijk gruwt Raisel ervan, maar toch gaat hij door. Zijn enige hoop is LouLou op wie hij super verliefd is! Maar dan ontdekt hij dat Rogier, één van de mannen met wie hij voor geld vrijt, LouLou heel erg goed kent…. In ‘De gele scooter’ herkent Isis Spike uiteindelijk ook, maar in ‘Prooi’ is het allemaal wel heel toevallig. Jammer, dat maakt ‘Prooi’ een beetje ongeloofwaardig, terwijl Van den Bogaart goed schrijft. Net als in ‘De gele scooter’ ‘kloppen’ haar personen. En ze schrijft lekker snel, waardoor je als een trein – nee, beter - als een opgevoerde scooter, door beide verhalen sjeest.

Marjolein.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.