De gans en zijn broerBart Moeyaert

Terug naar lijst
 

De gans en zijn broer

Titel: De gans en zijn broer
Auteur: Bart Moeyaert
Uitgeverij: Querido, 2014
ISBN: 978 90 451 1723 2
Illustraties: Gerda Dendooven

Terug naar lijst

Ganzenmijmeringen over het leven

Gans en zijn broer wonen op de boerderij van boerin samen met kalkoen, hond en schaap. Regelmatig worden gans en zijn broer ‘overvallen’ door allerlei gedachten waar ze niet zo goed raad mee weten.

Na het ontwaken van hun middagslaapje zagen gans en zijn broer kalkoen staan. Ze snikte. In de halve dag die voorbij was, had het dier veel verdriet opgestapeld. Het was zo’n berg geworden dat de kalkoen het nodig vond zich te verontschuldigen. Want door haar schuld lag de berg misschien in de weg. Misschien was er al verdriet over de grens heen gerold.

Dit is een doordenker. Het verhaal gaat verder.

‘Vannacht,’ legde ze uit, ‘heeft mijn beste vriendin haar geduld verloren. De derde keer deze week, maar vannacht heeft ze haar bek voor het eerst bij mijn bek gehouden. En schreeuwen dat ze deed. Dat ze het zat was, dat ze het beu was, dat het haar de strot uit kwam.’

Heftig toch! En wat denk je nu over die vriendin en kalkoen?

Maar dan nu, het advies van gans: ‘Je vriendin heeft haar geduld verloren. Breng het terug. Doe alsof je haar geduld hebt teruggevonden. Iedereen is blij als je met zijn of haar geduld komt aanzetten.’

Het leven kan zo simpel zijn. Wat was jouw oplossing geweest?

Het advies gaat nog verder. Gans: ‘Zolang je het geduld wilt blijven terugvinden en zolang jij het wil terugbrengen is het goed.’ ‘Bedankt’, zei de kalkoen en ademde luidruchtig in. Want ineens vond ze het geduld van haar vriendin onder haar eigen poot.

Probleem opgelost.

‘De gans en zijn broer’ is een heel bijzonder boekje van Bart Moeyaert. Dit boek is heel anders dan andere boeken. Het boek bestaat uit korte verhalen over de gedachtekronkels van gans en zijn broer. Soms moet je de tekst wel vaker dan een keer lezen om te begrijpen wat er staat. Maar dat is nu juist ook het leuke. De tekst is in het blauw en de tekeningen van Gerda Dendooven, de titels en de bladzijdennummering zijn in het oranje. Naar de tekeningen blijf je kijken en ze zetten je ook aan het denken. Bijzonder is ook dat alle dieren geen naam hebben. Schaap is schaap, de boerin is gewoon boerin en gans en zijn broer zijn gewoon gans en zijn broer.

Geheim: gans is ook wel eens stiekem verliefd op boerin geweest. Maar dat wilde hij aan niemand vertellen. Maar broer had het door. ‘Je zwijgt maar je hart niet, die gaat van bonkebonkte…’

Nu weet je ook wat je moet doen als je niet wil dat iemand weet dat je verliefd bent. Zeker, in ieder geval niet bij broer in de buurt komen. Die heeft het zo door.

Paula.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.