De flat van FatimaJanneke Schotveld

Terug naar lijst
 

De flat van Fatima

Titel: De flat van Fatima
Auteur: Janneke Schotveld
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf, 2010
ISBN: ISBN 978 90 475 1089 5
Illustraties: Annet Schaap

Terug naar lijst

Goudvisje Ahmed-Jan en de andere vrienden van Karel

Verhuizen naar een lelijke flat is stomvervelend, vindt het 10-jarige meisje Karel. Ze is met haar moeder van Zuid naar Noord verhuisd, omdat haar ouders net gescheiden zijn. Nog vervelender dan de flat is een moeder die alleen maar huilt. Daarom wil Karel vooral niet thuis zijn. Buiten in haar nieuwe buurt maakt ze snel kennis met Raja, Sami en Hafid. En met de goudvis Ahmed-Jan, de rode kater Frits - en Fatima natuurlijk.

Misschien ben jij ook wel eens verhuisd en vond je het lastig om daarna nog vrienden te blijven met je oude vrienden. Precies dat gebeurt met Karel. De buurt met mooie huizen waar ze vroeger woonde, lijkt opeens heel ver weg. Ze weet niet meer wat ze tegen kinderen uit haar oude buurt moet zeggen als ze hen tegenkomt. Haar nieuwe leven is zo ontzettend anders. ‘De flat van Fatima’ neemt je mee naar een buurt waar mensen uit alle windstreken bij elkaar wonen. De nieuwe vrienden van Karel hebben al heel wat meer meegemaakt dan zij. Zij hebben geen ouders die thuis zitten te huilen zoals de moeder van Karel: hun ouders zijn er bijna niet. Een buurvrouw die voor de kinderen zorgt is hard nodig. Zo’n buurvrouw is Fatima.

Als Fatima midden in de zomervakantie ineens haar huis uit moet, komen de kinderen voor haar op. Janneke Schotveld vertelt met veel vaart en grapjes over de woeste reddingsactie die ze op touw zetten. Karel en haar vrienden laten zich niet afschrikken door de scheldbuien van de boze buurman of door de wethouder die geen zin heeft om naar hen te luisteren. En om Fatima wat gezelschap te houden, geven ze haar een goudvis, die ze Ahmed-Jan noemen. Al snel vergeet Karel bijna hoe vervelend het is om gescheiden ouders te hebben. Ondertussen mailt ze over de nieuwe flat aan haar beste vriendin Fleur, die in Frankrijk op een camping zit:

‘Vandaag kreeg Fatima een brief dat ze haar huis uit moet. Ze kan niet lezen en heeft de huur niet betaald. Ze deed het niet expres, ze schaamde zich heel erg. En toen gingen we met z’n allen naar de wethouder van Buitengewone Woonzaken. Die wilde niet luisteren en daarom hebben we Fatima nu naar een schuilplaats gebracht. We hebben allemaal geholpen om het gezellig te maken. We moeten alleen oppassen voor buurman Blanckensteijn. Als die erachter komt, dan gaat hij vast de politie bellen.

Janneke Schotveld beschrijft de bijzondere zomervakantie van Karel alsof je die zelf meemaakt. De vlotte tekeningen van Annet Schaap passen goed bij de sfeer van het verhaal. Vind jij ook dat volwassenen niet altijd goed genoeg nadenken over wat ze doen en zeggen? Dan voel je je vast wel thuis bij Karel en haar vrienden van de flat!

Elisa.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.