De fantastische meneer VosRoald Dahl

Terug naar lijst
 

De fantastische meneer Vos

Titel: De fantastische meneer Vos
Auteur: Roald Dahl
Uitgeverij: De Fontein, 1972
ISBN: 978 90 261 3934 5
Illustraties: Quentin Blake

Terug naar lijst

Over een vos die wel zijn staart, maar niet zijn streken verliest.

Meneer Vos woont samen met mevrouw Vos en hun vier kleintjes in een hol op een heuvel. Elke dag gaat hij op jacht in het dal om voor het avondeten te zorgen. Daar wonen drie gemene, rijke boeren: Bolus, Bits en Biet. Bolus is een dikke kippenboer die drie keer per dag drie gestoofde kippetjes met macaroni eet. Bits houdt eenden en ganzen. Hij is zo klein, ‘dat in alle zwembaden van de hele wereld zijn kin in het ondiepe nóg onder water zou hebben gestaan’. Bits is kalkoen- en appelboer. Hij eet nooit iets, maar drinkt liters en liters appelwijn.

Meneer Vos is een superslimme vos, die met zijn ogen dicht en zijn spitse snuit de boerderijen van Bolus, Bits en Biet weet te vinden. Bij Bolus steelt meneer Vos malse kippetjes, bij Bits dikke ganzen en bij Biet kalkoenen. Zo haalt hij altijd een lekker maaltje in huis. Natuurlijk balen de boeren van die stelende vos. Altijd weet hij hen weer te bestelen en hij laat zich gewoonweg niet pakken.

Op een dag ontdekken de boeren het hol van de vos. Ze zijn vastberaden de dief te vangen en neer te knallen! Ze wachten tot meneer Vos uit zijn hol komt. Biet schiet de pluimstaart van meneer Vos aan flarden. Hij zegt: ‘We hebben de staart geraakt, maar de vos gemist’. De boeren geven niet op en graven het hol van de vos uit. Meneer Vos is hen te slim af en graaft zijn hol dieper. De boeren zijn woedend en omsingelen gewapend het dierenhol. Daardoor dreigen ook alle andere dieren te verhongeren en ze worden boos op meneer Vos. Maar meneer Vos is niet zomaar een vos: hij is de fantastische meneer Vos: hij bedenkt een sluw en listig plan om de boeren een loer te draaien.

In dit sprookjesachtige verhaal herken je gelijk de pen van Roald Dahl. De zinnen rennen – net als de vos – voorbij, en door de beeldende beschrijvingen lijkt het net of je zelf een van de vossenkinderen bent. Bovendien zitten er veel grappige stukjes in. Bijvoorbeeld het liedje over de valse boeren:

Bolus en Bits en Biet
Eén dik, één klein en één dunne spiet.
Die ellendige schurken
Met neuzen als augurken
Een valser soort boeven vind je niet.

Als kers op de taart staat ook nog op bijna elke bladzijde een geweldige illustratie van Quentin Blake. Zijn tekeningen zijn net zo scherpzinnig en grappig als het verhaal. ‘De fantastische Meneer Vos’ is al lang geleden geschreven, maar nog altijd is het een spannend en leuk dierenverhaal voor de hele familie. Heerlijk om zelf te lezen, maar nog fijner om het je te laten voorlezen. 

Carlijn.

Tip: Ook kun je in het najaar van 2016 en voorjaar 2017 de avonturen van de fantastische meneer Vos in het theater beleven.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.