De familie LazurietErnest van der Kwast

Terug naar lijst
 

De familie Lazuriet

Titel: De familie Lazuriet
Auteur: Ernest van der Kwast
Uitgeverij: Querido, 2014
ISBN: 978 90 451 1603 7
Illustraties: Sieb Posthuma

Terug naar lijst

Stinkende pony’s en vallende hijskranen

Zou je alles willen hebben waarvan je droomt? Maar word je daar nu zo blij van?

‘De familie Lazuriet’ is een fantasievol verhaal. De familie is heel erg rijk omdat hun huis is gebouwd op een mijn van lazuursteen. Daardoor is het in huis koud en blauw.  Omdat hun ouders zo veel geld hebben, krijgen de kinderen James en Victoria alles. Maar ze zijn nooit tevreden. Zo wil zoon James een hijskraan en dochter Victoria een pony. Wanneer de pony’s rondlopen, vallen de hijskranen om en ontstaat er een puinhoop. Dan gebeurt het: boven de rommel verschijnt een bijzondere vogel. De kinderen volgen de vreemde vogel: hij zegt dat alles wat je gelooft, ook echt kan. Maar dan moeten de kinderen wel iets vreemds verzinnen. De kinderen bedenken een rare walvis en gaan op zijn rug zitten. Ze vliegen met de walvis naar het strand en verder. Niemand weet waar James en Victoria nu zijn…

Het boek gaat over je verbeelding. Ernest van der Kwast heeft veel woorden nodig om je dat duidelijk te maken. Op iedere pagina staat veel tekst. Ook is de tekst best moeilijk. Het verhaal bevat woorden die je niet iedere dag hoort: ‘tweetrapsraket’ of ‘crazykrankjorum’. De kinderen zijn zo verwend dat ze niet aardig meer zijn. Hierdoor kun je je moeilijk inleven. Het boek bevat veel grapjes die je misschien niet zult herkennen maar die oudere mensen wel grappig zullen vinden, bijvoorbeeld: ‘Als je rijk bent, dan stink je’. Dit verwijst naar de uitdrukking rijke stinkerds.

De illustraties zijn wat rommelig en vol. Dat komt omdat Sieb Posthuma veel verschillende materialen in dit boek gebruikt. De personages zien er een beetje eng uit door alle scherpe hoeken waarmee ze getekend zijn. De achtergronden zijn soms te druk waardoor de figuren niet opvallen. Dat zie je vooral bij de tekeningen met een achtergrond die gespetterd is. Aan het begin van het verhaal zijn de kinderen verwend. De tekeningen zijn dan ook hoekig en flets. Dit komt omdat de illustraties zijn ingekleurd met kleurpotlood. Op het einde van het verhaal moeten de kinderen fantaseren en zijn ze aardig. Dit zie je terug in de illustraties. Die zijn rustiger, hebben ronde vormen en felle, heldere kleuren. Op deze manier laten de tekeningen zien hoe de kinderen denken. Dit is mooi bedacht, maar het is wel moeilijk om dit ook echt te zien.

‘De familie Lazuriet’ is een verhaal dat leuk is voor als je wat ouder bent, zodat je het zelf kunt lezen. Het boek is minder geschikt om voor te lezen aan kleine kinderen. Dat komt omdat de tekst vrij lang is en moeilijke woorden en grapjes bevat. Wel is het leuk om te kijken hoe de verschillende tekeningen zijn gemaakt, je kunt er veel ideeën uit halen!

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook 'Een huis om in te verdwalen' van Hilde Vandermeeren.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.