De Engelse Rozen- Madonna

Terug naar lijst
 

De Engelse Rozen

Titel: De Engelse Rozen
Auteur: - Madonna
Uitgeverij: Vassallucci, 2003
ISBN: 978 90 500 0642 2
Illustraties: Jeffrey Fulvimari

Terug naar lijst

Brave verhalen van superster

Als zangeres Madonna iets doet, dan doet ze het goed. Ze maakte zestien cd's, won de belangrijkste Amerikaanse muziekprijs voor haar rol in de film 'Evita' en nu geeft ze binnen twee maanden twee kinderboeken uit! Eerst verscheen 'De Engelse rozen' en toen 'De appels van Meneer Peabody'. In honderd landen tegelijk! En dat is nog niet alles, Madonna heeft nog drie boeken thuis liggen die ook allemaal binnenkort zullen verschijnen.

In 'De Engelse rozen' zijn vier vriendinnen, de Engelse Rozen, jaloers op Binah, een heel mooi meisje bij hen in de klas. Daarom vragen ze haar nooit om te spelen. Ze negeren haar gewoon. Op een nacht krijgen de Engelse Rozen allemaal dezelfde droom: ze worden meegenomen door een petemoei die laat zien dat Binah helemaal niet een meisje is om jaloers op te zijn; haar moeder is overleden en zij doet al het werk in huis. Een soort assepoester dus. 's Ochtends krijgen de meisjes natuurlijk spijt en wordt Binah de vijfde vriendin.

In 'De appels van meneer Peabody' denkt iedereen in een klein stadje dat de geschiedenisleraar meneer Peabody een dief is. Het jongetje Tom heeft hem appels zien meenemen bij de groenteman zonder te betalen. Hij vertelt dit aan het hele dorp, hij weet niet dat meneer Peabody al op een ander moment heeft betaald voor de appels. Madonna schreef dit verhaal om te waarschuwen hoe voorzichtig we met woorden moeten omgaan, omdat ze veel schade aan kunnen richten. Het spreekwoord 'schelden doet geen pijn' geldt dus niet volgens Madonna!

Beide boeken zijn geïnspireerd door Kabbalistische verhalen. Kabbalah is een (geheime) Joodse leer waar Madonna zich heel erg mee bezig houdt. De verhalen vertellen je bijvoorbeeld hoe je kunt leven, net als de Bijbel. Misschien hebben beide boeken daarom een nogal belerende boodschap: je mag niet jaloers zijn en je mag geen kwaad spreken over andere mensen. De stijl waarin Madonna schrijft, doet daar nog een schepje bovenop. Ze spreekt de lezer aan met 'en nu moet je even je mond houden' en 'sufferd'. Je moet er maar tegen kunnen. De verhalen zijn ook niet erg origineel of leuk opgeschreven, eerlijk gezegd lopen de zinnen vaak erg stroef, maar dat kan ook aan de vertaling liggen.

Madonna is niet een hele goede kinderboekenschrijver, maar ze heeft wel iets heel slims gedaan. Ze werkt namelijk samen met mensen die heel erg goed zijn! De twee kinderboeken zijn geïllustreerd door twee grote namen uit de Engelse illustratiewereld, Jeffrey Fulvimari en Loren Long. Vooral 'De Engelse Rozen' is een fantastisch boek om te zien. De illustraties krullen en kriebelen overal tussendoor en de vijf meiden zien eruit als strip-spicegirls in hele hippe kleren.

De illustraties van het tweede boek zijn ouderwets en passen daardoor precies bij het dorpsgevoel dat het verhaal je geeft. De eerste twee boeken van Madonna zijn daardoor vooral leuk om naar te kijken. Er is niets mis met een belerend verhaaltje op z'n tijd, maar stoute verhalen zijn toch leuker!

Alexandra.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.