De engelen van VenetiëNoëlla Elpers

Terug naar lijst
 

De engelen van Venetië

Titel: De engelen van Venetië
Auteur: Noëlla Elpers
Uitgeverij: Van Goor, 2014
ISBN: 978 90 003 3710 1
Illustraties:

Terug naar lijst

Voortaan kun jij de wereld dromen

Hoe zou het zijn om in het Europa van 1500 rond te trekken met een groep muzikanten? In de zomer bezoek je steden, marktpleinen waar je je kunsten vertoont en waar mensen voor je klappen. Je komt bekenden van vorig jaar tegen, maar je neemt weer afscheid en reist verder naar de volgende plaats. In de winter is het koud en zijn de wegen slecht begaanbaar. Dan verblijf je bij vrienden van je ouders, die een eigen huis hebben. Totdat het weer voorjaar wordt…

Zo’n leven leiden Piotto en Angelo, twee stiefbroers die onafscheidelijk zijn. Angelo is de oudste, een jongen met een engelachtig uiterlijk, tegen wie de jonge Piotto huizenhoog opkijkt. Maar als zijn moeder overlijdt, verandert voor Angelo alles. Niemand heeft nog vat op hem, zelfs Piotto niet. Daarbij heeft Piotto een ander probleem: dankzij een oogontsteking is hij blind geworden. Kan hij nu nog wel meereizen met de speellieden?

Moeke merkte het. Ze raakte met één vinger mijn voorhoofd aan. ‘Alles zit hier,’ zei ze. ‘En alles wat je nog nooit gezien hebt, kan ik voor je beschrijven. Voortaan kun jij de wereld dromen, Piotto, misschien is die wil mooier dan de echte.’

Het lijkt of Piotto dankzij zijn handicap Angelo kan zien zoals hij werkelijk is: een knappe, egoïstische jongen die gewend is aandacht te krijgen, maar zonder moeite de harten breekt van de mensen die van hem houden. Als hun gezelschap minder succes heeft dan in voorgaande zomers, ontdekt Piotto dat Angelo van plan is stiekem naar Venetië te vertrekken. Een rijke koopman wil hem meenemen op zijn schip, want een mooie jongen als Angelo is voorbestemd om model te worden bij de beroemde schilder Titiaan. Maar Angelo weet niet dat Piotto zich op het schip verstopt om met hem mee te reizen naar die verre, onbekende stad.

‘De engelen van Venetië’ is het zelfstandig te lezen vervolg op ‘¡Dolores!’ en ‘Vuurkraal’; twee prachtige historische romans van Noëlla Elpers. Ook in dit derde boek neemt zij je mee naar de vroege Renaissance, naar het leven van mensen aan de rand van de maatschappij, maar ook naar een beroemde schilder en naar de stinkende stad die Venetië toen was. Omdat Piotto blind is, ‘zie’ je de sloppen, steegjes, grachten en kanalen niet, maar ruik, voel, hoor en proef je ze. Noëlla Elpers prikkelt de zintuigen van haar lezers.

Piotto, Angelo en hun vrienden zijn natuurlijk verzonnen, maar veel andere mensen in het boek hebben echt geleefd. Het schilderij van Titiaan, waarvoor Angelo en Piotto model stonden, kun je zelfs bekijken in een kerk in Venetië. Het heet ‘De hemelvaart van Maria’ en er staan inderdaad twee mooie jonge jongens op afgebeeld. Piotto en Angelo?

Lidewij.

Wil je nog een historische roman lezen die in Venetië speelt? Lees dan de recensie van ‘Stravaganza, stad van maskers’ van Mary Hoffman.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.