De eitjesdiefMary Heylema

Terug naar lijst
 

De eitjesdief

Titel: De eitjesdief
Auteur: Mary Heylema
Uitgeverij: De Eenhoorn, 2011
ISBN: 978 90 5838 729 5
Illustraties: Kristina Ruell

Terug naar lijst

Over een speurneus en een kok

Het nest is leeg.
Maar daarnet nog niet.
Zo kan Kip niet broeden.
Het is leeg onder haar kippenbil.
Alle eitjes zijn weg.
Kale boel.
Tik-tek-tif de Boer kijkt met een loep.
Zo lijkt zijn oog groot.
Een reuzenoog!
Hij kijkt door de loep naar de grond.
Hij zoekt een spoor.
Aha! Daar ziet hij wat.

Tik-tek-tif (detective) de Boer is een echte speurder. Hij is altijd op zoek naar geheimen. Daarom draagt hij een geruite pet en cape, net als de beroemde detective Sherlock Holmes. En hij gebruikt natuurlijk een loep! Hij heeft al veel geheimen ontdekt en raadsels opgelost. Zo zag hij een keer sporen in de modder. Van wie konden die sporen zijn? Een andere keer was het schaap haar wol kwijt. Wie had haar vacht? Tik-tek-tif de Boer heeft het allemaal opgelost. En nu gaat hij op zoek naar de dief, die de eitjes van Kip heeft gestolen. Tik-tek-tif de Boer vindt een briefje met een aanwijzing: ‘Wie weet is het een val. Een val van de dief. De speurder leest, dat kan hij al. Er staan twee woorden. Oma en feest. Dat is vreemd. Het is verdacht.’ Tik-tek-tif de Boer gaat verder met zoeken en speuren. Hij ruikt iets lekkers en loopt naar de keuken. Wat ontdekt hij daar?

‘De eitjesdief’ is een boek voor als je nog niet zo lang kunt lezen. De korte zinnen zijn geschreven in een duidelijk lettertype en de stukjes tekst op de bladzijden zijn kort. Mary Heylema maakt er een makkelijk leesbaar, maar toch spannend en grappig verhaal van. Ook door de vele kleurige illustraties van Kristina Ruell is het boek beslist niet saai! Eigenlijk is het bijna een prentenboek. De humoristische plaatjes maken het leuk om te lezen en te bekijken. Zoals het schaap zich bijvoorbeeld beschaamd achter een laken verstopt, omdat ze haar wol kwijt is. Of de varkens die duidelijk genieten van hun modderbad.

Mary Heylema heeft nog zo’n leuk boek voor beginnende lezers geschreven: ‘Baas van de keuken’.
In dit boek vertelt zij over een jongen die vandaag zelf boodschappen gaat doen om iets lekkers te koken. Hij doet van alles in een pan en thuis tovert hij met het eten en de vlammetjes van het fornuis. Hij wacht tot alles gaar en klaar is om aan papa en mama te serveren:

Vandaag ben ik kok.
De kok van het eten.
Dat mag van mama.
Maar papa zegt:
‘Oei, dan eet ik niks.
Dan schep ik niets op mijn bord.
Mijn bord blijft leeg.’
‘Stom!’ zeg ik.
‘Het wordt heel lekker.
Het wordt smullen.
En jij neemt niks?
Dan moet je het zelf maar weten!’


Ook in dit boek staan komische tekeningen, deze keer van Heleen Brulot. Van de rondvliegende uien, de banaan die uit zijn schil schiet en de snoepjes die in de pan verdwijnen, krijg je meteen honger. Maar zou het gerecht wel lekker zijn? En hoe heet het eigenlijk?

Merrit.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.