De eend op de potNannie Kuiper

Terug naar lijst
 

De eend op de pot

Titel: De eend op de pot
Auteur: Nannie Kuiper
Uitgeverij: Leopold, 2004
ISBN: 978 90 258 3827 0
Illustraties: Dagmar Stam

Terug naar lijst

Bang voor de wc? Niet met ‘De eend op de pot’!

De eend op de pot’ van Nannie Kuiper is al een oud boek: het is gemaakt in 1981. Het was gelijk een groot succes: het boek werd in dat eerste jaar al vijf keer herdrukt. Een jaar later won Nannie Kuiper er zelfs de Gouden Griffel mee. Niet veel Griffelwinnaars van meer dan 25 jaar oud zijn nog steeds te koop, maar ‘De eend op de pot’ wel! In 2004 is dit prentenboek zelfs in een nieuwe versie verschenen: groter, met nieuwe tekeningen en volledig in kleur.

Zodra je begint (voor) te lezen, begrijp je waarom dit boek destijds de Gouden Griffel kreeg. Het verhaal leest lekker voor: de teksten zijn kort en rijmen. In de tekeningen van Dagmar Stam is meer te ontdekken dan het verhaal vertelt en je kunt er goed in zien hoe het meisje Marijke zich voelt. Het is ook een grappig boek. En dat komt niet doordat het over pies en plas gaat. Nannie Kuiper krijgt je aan het lachen zonder de woorden poep of plas te gebruiken.

De eenden in bad
kunnen zwemmen en duiken.
Ze pikken de zeep
met hun snavel kapot.
Ze zeggen heel trots
dat ze lekkerder ruiken,
dan de eend
op Marijke d’r pot.

Marijkes potje wordt net als een echte knuffel bij elk spel betrokken. Bij het vader en moedertje spelen is de pot een pan voor de soep, en bij het spelen met de blokken een vrachtwagen om blokken mee te versjouwen. Als er visite is, dan gebruikt Marijke de pot als stoel. En bij het doktertje spelen krijgt de eend een echte pleister op zijn snavel.

Zonder veel woorden te gebruiken laat Nannie Kuiper zien dat Marijke niet zonder de eend op de pot kan. Het is haar beschermengel tegen de grote-mensen-wc:

Haar vader en moeder zeggen:
“Marijke, iedereen gaat
naar de grote W.C.
Daar is hij toch voor!
Daarna trek je door...”
Marijke zegt boos:
“ Ik doe het niet – N e e!”
(Ze durft niet te zeggen,
waarom ze niet durft:
als je er doorzakt,
neemt het water je mee.)

Als Marijke haar potje kwijtraakt bij een verjaardagsfeestje, moet ze wel leren op de grote wc te gaan. De eerste dag gaat het mis. Maar als Marijke hoort dat de eend op de pot gevonden is, en met de post naar haar zal worden opgestuurd, is de grote wc opeens zo groot niet meer! Marijke durft voor het eerst op de grote-mensen-wc. De eend op de pot heeft haar geholpen om haar angst te overwinnen.

Ook al is ‘De eend op de pot’ een wat ouder boek, het blijft een erg fijn prentenboek om (voor) te lezen als je toe bent aan de stap van potje naar grote-mensen-wc.

Carlijn.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.