De DuivelskolkAndré Boesberg

Terug naar lijst
 

De Duivelskolk

Titel: De Duivelskolk
Auteur: André Boesberg
Uitgeverij: De Fontein, 2002
ISBN: 978 90 2611 789 3
Illustraties: Yvonne Jagtenberg

Terug naar lijst

Als je van geschiedenis houdt, heb je als 11-jarige weinig keuze wat leesboeken betreft. De boeken van Thea Beckman en Simone van der Vlugt zijn dan vaak nog te moeilijk. Voor je eigen leeftijd is, behalve de boeken van Tonke Dragt, niet veel geschreven over het verleden. Gelukkig is nu 'De Duivelskolk' van André Boesberg verschenen, een mooi boek over het leven in Nederland halverwege de negentiende eeuw.

Het is 1855 en Jasper en Hiltje werken allebei in een fabriek. Ze beginnen 's ochtends vroeg en werken door tot het donker is, met maar een kwartiertje pauze. Jasper werkt aan de weefmachine samen met Gerrit, een vriend van zijn opa. Jasper heeft zijn opa nooit gekend, maar is wel nieuwsgierig naar hem. Niemand wil Jasper iets over zijn opa vertellen. Tot op een dag tante Johanna vertelt dat opa een kistje heeft verstopt bij de molen bij de Duivelskolk. Jasper weet niet goed of hij moet geloven wat zijn tante zegt, maar samen met Hiltje gaat hij toch op onderzoek uit.

De opa van Jasper, Willem, heeft in 1812 in Rusland gevochten met het leger van Napoleon. Ook zijn verhaal wordt verteld. Er zitten dus twee verhaallijnen in het boek: die van Jasper en die van zijn opa. Jasper en Hiltje komen steeds meer te weten over opa Willem en waarom iedereen zo geheimzinnig over hem doet. Als Jasper meer over zijn opa weet, begrijpt hij waarom Gerrit en zijn vader het zo belangrijk vinden om te gaan staken tegen de omstandigheden in de fabriek. Jasper is vastbesloten om zelf ook mee te vechten voor een beter leven, waarin niet alleen de rijke mensen het voor het zeggen hebben.

'De Duivelskolk' is niet alleen spannend, maar leert je ook veel over het ongezonde werk in fabrieken, kinderarbeid en stakingen in de negentiende eeuw. In gesprekken die Jasper met zijn vader en met Gerrit heeft, worden veel situaties van mensen beschreven. Je krijgt een goed beeld van de manier waarop mensen met elkaar omgingen in die tijd, zonder dat je het idee hebt dat je met huiswerk voor geschiedenis bezig bent. Af en toe wordt een moeilijk woord gebruikt, maar dat wordt dan onder aan de pagina uitgelegd.

Yvonne Jagtenberg, die veel boeken van Boesberg illustreert, maakte ook voor dit zwartwit-illustraties in 'De Duivelskolk'. Het zijn eenvoudige illustraties, die niet verraden waar het verhaal over gaat, maar juist de spanning goed weergeven.

Houd je van geschiedenis? Ren naar de winkel of bibliotheek en lees dit boek! Houd je níet van geschiedenis? Geef dit boek dan aan je juf of meester. Misschien wil die het voorlezen in plaats van een geschiedenisles!

Maartje.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.