De duikSjoerd Kuyper

Terug naar lijst
 

De duik

Titel: De duik
Auteur: Sjoerd Kuyper
Uitgeverij: Lemniscaat, 2014
ISBN: 978 90 477 0584 0
Illustraties: Sanne te Loo

Terug naar lijst

Een glimlach als een schijf meloen

Ben jij wel eens op het eiland Curaçao geweest? Dan heb je vast door Willemstad gelopen en misschien wel op de Koningin Emmabrug gestaan. Die brug wordt ook wel de Pontjesbrug genoemd, omdat hij drijft op zestien bootjes, die pontons heten. Rondom deze brug speelt ‘De duik’.

Sjoerd Kuyper en Sanne te Loo nemen je mee naar een warme nacht op Curaçao. Een nacht waarop het nieuwe maan is en er ineens mensen vanaf de Pontjesbrug in het water springen. Ze zwemmen onder de brug door, van het oosten naar het westen, maar wie goed oplet, ziet dat deze mensen heel even, voor één seconde, verdwenen zijn.
Alleen de vader van Roly blijft definitief weg. Roly weet waar hij is, maar zijn moeder wil niet naar hem luisteren. Ze is boos, omdat haar man haar in de steek liet en daarom wil ze naar Nederland verhuizen. Roly moet mee. Maar dan kan hij zijn vader niet meer redden!

Mila kijkt Roly recht in zijn ogen. Ze moet wel. Nu. Straks is hij weg.
‘Ik wil je dagboeken niet hebben,’ zegt ze. ‘Ik wil dat je ze meeneemt. Misschien denk je in Nederland dan nog eens aan me.’
Stom stom stom.
‘Lees alsjeblieft de laatste bladzijde,’ zegt Roly. ‘En dan de bladzijde daarvoor. Dan snap je alles en… misschien kom ik dan terug.


In zijn dagboek heeft Roly opgeschreven wat er met de Pontjesbrug aan de hand is. Wie bij nieuwe maan onder de boogjes doorzwemt, komt uit in het verleden. En daar is zijn vader nu. In 1914. Iemand moet hem er ophalen, bij de volgende nieuwe maan. Zou het zijn vriendinnetje Mila lukken om papa naar het heden te brengen? Want als Roly’s vader weer in het nu is, dan wil zijn moeder vast terug naar Curaçao.

Sjoerd Kuyper vertelt in ‘De duik’ een verhaal over liefde. Over liefde tussen twee kinderen van elf jaar oud, maar ook over de liefde tussen hun ouders en de liefde tussen een barmeisje uit 1914 en een Hollandse matroos. ‘De duik’ is dan ook een boek om zelf tropisch verliefd van te worden. Op het verhaal. En op de prachtige tekeningen van Sanne te Loo. Sanne is naar Curaçao gereisd om 'De duik' te illustreren. Haar paginagrote, gekleurde tekeningen trekken je moeiteloos de wereld van Roly en Mila binnen.
‘De duik’ is een boek dat je betovert. Het is zelfs genomineerd voor de Woutertje Pieterseprijs 2015.

Moet je die kleine Roly zien zitten. Met een glimlach die veel te groot is voor zijn koppie. Alsof hij een reusachtige schijf meloen zit te eten.

Dit staat in het laatste hoofdstuk. Je mag kiezen: is Roly in het grauwe Nederland, of zit hij naast Mila op een veranda op Curaçao. Nou? Wat denk je?

Lidewij.

Wil je nog een boek lezen dat prachtig geïllustreerd is? Lees dan de recensie van ‘Jonas en de visjes van Kees Poon’ van Harm de Jonge.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.