De duikThérèse Major

Terug naar lijst
 

De duik

Titel: De duik
Auteur: Thérèse Major
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam, 2007
ISBN: 978 90 468 0350 9
Illustraties:

Terug naar lijst

Dapper

Het is vakantie, het is warm. Wat doe je dan? Gaan zwemmen met je vrienden natuurlijk. Je neemt een aanloop, doet een wedstrijdje met je vrienden en plonst zo snel mogelijk het water in. Dat is ook precies wat Peter doet met zijn vriend Martijn. ‘We namen allebei een aanloop vanaf de kant. Peter links, ik rechts. Hij dook. Ik sprong'. En Peter breekt zijn nek. ´De duik´ van Thérèse Major vertelt het verhaal van Peter na het ongeluk. Gelukkig overleeft Peter het, maar niets is meer hetzelfde.

Major laat in ´De duik´ Peter en zijn familie aan het woord. Samen vertellen zij jou wat er allemaal gebeurd is vanaf het moment dat Peter verkeerd terecht kwam in het water. Hij wordt met gierende sirenes naar het ziekenhuis gebracht waar de dokters constateren dat hij zijn nek gebroken heeft. Hij is verlamd vanaf zijn borst.

Maar Peter is heel erg dapper, dat blijkt wel uit de manier waarop hij omgaat met zijn ongeluk. Nog in het ziekenhuis denkt Peter al enorm positief. ‘Ik wil niet dood! Ik wil léven! Doodgaan is makkelijk, de mens is niet van beton. (...) Het kan altijd erger. En ik lééf nog! Dat is echt het allerbelangrijkste.' Na het ziekenhuis komt het revalidatiecentrum. Daar moet hij alles weer opnieuw leren. Hoe hij zijn armen en handen weer kan gebruiken. Zelf zijn tandenpoetsen. Zelf rechtop gaan zitten.

Na twee jaar in het revalidatiecentrum mag Peter naar huis. Maar zijn speciale bed, de tillift en de elektrische rolstoel in de huiskamer staan iedereen in de weg. Het huis is te klein en niet geschikt voor een rolstoel. Nu valt het Peter ook pas echt op hoeveel zorgen iedereen zich maakt. Pas op! Kijk uit! Voorzichtig! Gek wordt hij ervan. Hij besluit een opleiding te gaan volgen waarvoor hij samen met andere tieners in een rolstoel op kamers gaat.

´De duik´ maakt diepe indruk. Doordat iedereen zelf kan vertellen over het ongeluk, worden de verhalen heel persoonlijk. Je ervaart de gevoelens van Peter en zijn familie: angst, opluchting, wanhoop. Dat het geen somber boek is, komt doordat vooral Peter zo positief blijft. Peter en Thérèse Major willen laten zien dat het leven niet over is na een ernstig ongeluk. En dat je nooit, maar dan ook nooit, zomaar in onbekend water moet duiken.

Met Peter gaat het inmiddels goed. Hij heeft zijn studie afgemaakt, hij woont zelfstandig en hij heeft een baan gevonden. En hij is verliefd. ‘We doen heel veel leuke dingen, samen. Marijke: naar vrienden. Op zaterdag de stad in. Peter: met de taxibus. En dan gaan we altijd even de supermarkt in. Daar kom je vaak bekenden tegen. Gezellig.' 

Jantine.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.