De driehoeksdansRita Verschuur

Terug naar lijst
 

De driehoeksdans

Titel: De driehoeksdans
Auteur: Rita Verschuur
Uitgeverij: Van Goor, 2004
ISBN: 978 90 0003 573 1
Illustraties:

Terug naar lijst

3 x verliefd
 

Vaak is de ‘ik’ in boeken een verzonnen ‘ik’. Maar in ‘De driehoeksdans’ schrijft Rita Verschuur over haar jeugd. De ‘ik’ heeft dan ook dezelfde naam als de schrijver: Rita. Het zijn haar jeugdherinneringen, ze schreef er naast ‘De driehoeksdans’ al zes boeken vol mee. Misschien zijn de dingen die zij opschrijft niet precies zo gebeurd, maar wel ongeveer zo.

Rita is voor het eerst verliefd en wel op drie jongens tegelijk. Twee gewone jongens, een van een schoolfeest en een van de dansles en een filmster. Rita voelt zich verward: ‘Eerlijk gezegd schaam ik me een beetje, zoveel jongens als er nu in mijn hoofd zitten.’ ‘De driehoeksdans’ zit vol ‘eerste keren’: de eerste keer ongesteld, de eerste keer een bh aan, de eerste dansles, de eerste zoen, die Rita niet krijgt, maar wel graag zou willen krijgen... Rita kan met weinig woorden veel vertellen. Bijvoorbeeld als ze vertelt hoe het voelt om verliefd te zijn, terwijl je eigenlijk wel weet dat het toch niets wordt. ‘Het gevoel van alles en niks tegelijk. Niks omdat je toch geen kans hebt, en alles omdat je nergens anders meer aan kunt denken.’ Rita zegt ook wat ze denkt: ‘Ik heb Renée zijn piemel een keer gezien. Een groot zielig ding’.

Op wie is Rita verliefd? Op Floris van dansles. De jongen met het jasje met te korte mouwen, die haar zo lekker losjes vasthoudt tijdens het dansen. Floris en Rita spreken niet veel met elkaar, maar Rita kijkt graag naar zijn ogen. Maar Floris is nog niet zo met meisjes bezig. Nee, dan Dolf, uit het eindexamenjaar, die danst de hele avond met haar op het schoolfeest. Hij laat duidelijk merken dat hij Rita leuk vindt. En er is nog die filmster: Daniel Gélin, van wie ze een liefdesfilm gezien heeft en wiens foto ze op haar kamer bewaart.

Soms kun je merken dat het boek zich een halve eeuw geleden afspeelt. Rita schaamt zich als ze maandverband moet gaan kopen, omdat ze er speciaal naar moet vragen bij de drogist. En de bh’s, die Rita koopt, hebben zo’n vreselijk strakke band die knelt, omdat er geen elastiek in zit. En wie kent Doris Day nog?

Maar verder merk je er niets van, dat dit boek zich afspeelt in 1950. Het boek leest lekker snel en gaat juist over een meisje, dat je graag als vriendin zou willen hebben, omdat ze zo aardig is en vooral omdat ze zo eerlijk vertelt wat ze voelt.

Marjolein.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.