De drie prinsessenHedie Meischke

Terug naar lijst
 

De drie prinsessen

Titel: De drie prinsessen
Auteur: Hedie Meischke
Uitgeverij: Zirkoon, 2003
ISBN: 978 90 524 7304 8
Illustraties: Peter van Harmelen

Terug naar lijst

Een hooiberg als torenkamer

Op 7 december 2003 werd prinses Amalia geboren, het eerste kind van prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Dat gebeurt niet zo vaak zo'n koninklijke baby! Maar hoe zou dat nou zijn, leven als een prinses? De meisjes uit de prentenboeken 'Een klein prinsesje' en 'De drie prinsessen' doen in ieder geval graag alsof!

'Een mooi prinsesje' van schrijfster Christine Naumann-Villemin gaat over Sanne. Ze wil graag een mooi prinsesje zijn, maar als ze haar prinsessenkleren aan wil trekken, vindt haar moeder dat niet goed. Het is veel te koud! Dus mag Sanne niet haar 'zwierige lievelingsjurk' aan, maar moet ze haar 'oude warme broek met die handige bretels' aantrekken. Sanne vindt het natuurlijk maar niets. Maar als ze eenmaal buiten in de sneeuw is, zijn die warme kleren toch wel handig. Tegen de kou én om mee te spelen.

Dit prentenboek is geïllustreerd door Marianne Barcilon. Doordat er weinig tekst is, vormen haar tekeningen een groot deel van het verhaal. Barcilons illustraties zijn daar geschikt voor. Ze laten precies zien wat nodig is, zonder veel details toe te voegen. Dat is heel prettig, want het richt de aandacht op de kleding, waar het om gaat in dit verhaal. Jas, jurk, trui, muts. Sannes prinsessenspel is hier een goede kapstok voor en de herhaling die in het verhaal zit, nodigt uit tot aanwijzen en herkennen van de verschillende kledingstukken.

'De drie prinsessen' van schrijfster Hedie Meischke is een heel ander verhaal. Het is een prentenboek voor iets oudere kleuters. Het heeft meer tekst en gedetailleerde tekeningen. 'De drie prinsessen' gaat over twee zusjes, Jessica en Joyce, die zichzelf prinsessen noemen. Hun vader doet daar vrolijk aan mee; hij is de lakei. Met z'n drieën wonen ze op de boerderij. Op een dag wordt er een derde prinsesje geboren, een kalfje. Het kalfje heet Klara en is blind. Jessica en Joyce mogen voor haar zorgen tot ze lekker dik en rond is. Want dan gaat Klara weg, waarheen is onduidelijk. Maar gelukkig bewijst Klara dat ze prima voor zichzelf kan zorgen en mag ze blijven.

'De drie prinsessen' ademt boeren gezelligheid en dat komt vooral door de illustraties van Peter van Harmelen. Zijn tekeningen zijn in zachte kleuren gemaakt en je kunt er leuke kleine dingen in ontdekken. Jammer genoeg is het verhaal niet zo krachtig. Het prinsessenverhaal en het verhaal over het kalfje komen niet goed bij elkaar. Het is wat gezocht. De schrijfster had er beter voor kunnen kiezen één verhaal beter uit de verf te laten komen. Toch is 'De drie prinsessen' een gezellig boek met klompjes als gouden muiltjes en de hooiberg als torenkamer!

Naomi.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.