De dievenbende van ScipioCornelia Funke

Terug naar lijst
 

De dievenbende van Scipio

Titel: De dievenbende van Scipio
Auteur: Cornelia Funke
Uitgeverij: Querido, 2003
ISBN: 978 90 451 0040 1
Illustraties: Cornelia Funke

Terug naar lijst

Vluchten, vriendschap en volwassen worden

Stel je voor: je rent door Venetië, kriskras door het doolhof van stegen en bruggen, achtervolgd door een detective met nepsnor. Daar is het Canal Grande, je springt nog net op een vertrekkende vaporetto (een soort drijvende bus). De detective staat beteuterd te kijken op de kade. De grootste gracht van Venetië heeft namelijk maar twee bruggen. 'Dat is nou het mooie aan deze stad'.

'De dievenbende van Scipio' is een fantastisch avonturenboek van de Duitse schrijfster Cornelia Funke over twee broers, Prosper (12) en Bo (5). Hun moeder is overleden en tante Esther wil alleen Bo in huis nemen. Prosper moet naar een internaat, maar wil natuurlijk niet van Bo gescheiden worden. Ze vluchten naar Venetië, de mooie stad waar hun moeder over vertelde. De jongens voelen zich er al gauw thuis. Bo vindt vooral de marmeren draken, gevleugelde leeuwen en reusachtige gouden paarden erg mooi. Ook als lezer word je geboeid door Venetië, want Funke brengt de sfeer van de stad goed tot leven.

De broers vinden onderdak bij de dievenbende van Scipio in een verlaten bioscoop. De raadselachtige Scipio - gehuld in lange jas, vogelmasker en hoge laarzen - is niet zomaar een jongen. Scipio is de Dievenkoning! Hij brengt zijn bende regelmatig nieuwe buit, die de vijf diefjes verkopen aan gierige dikzak Ernesto Barbarossa. Zo overleven zij zonder volwassenen.

Op een dag ontdekt Prosper dat tante Esther privé-detective Victor Getz heeft ingehuurd om Bo te vinden. Maar de kinderen zijn Victor telkens te slim af. Als hij uiteindelijk toch contact krijgt met de bende, beweert dat hij Bo niet zal verraden. Maar is deze speurneus te vertrouwen? En wat weet Victor over de Dievenkoning?

Door dit verhaal heen is knap een ander avontuur geweven. Scipio krijgt namelijk van een oude graaf de opdracht een geheimzinnig voorwerp te stelen. Door dit voorwerp ontrafelt de dievenbende een mysterie dat hen helemaal tot aan het geheime eiland 'Isola Segreta' leidt. Daar heeft al jaren niemand voet aan wal gezet. Of toch wel?

In 'De dievenbende van Scipio' blijft van begin tot eind spannend of het de broers zal lukken bij elkaar te blijven. De andere kinderen uit de bende, de eigenwijze Wesp, koppige Riccio, knutselaar Mosca en Scipio die zo graag volwassen wil zijn, worden je vrienden en het is moeilijk om weer afscheid te moeten nemen.

In het boek staan pentekeningen van de schrijfster. Het is jammer dat dezelfde steeds terugkeren, want ieder hoofdstukje verdient eigenlijk een nieuwe tekening. Cornelia Funke heeft bijna dertig boeken geschreven en geïllustreerd. 'De dievenbende van Scipio' is ook verfilmd.

Aukje.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.