De Deugende CirkelSaskia de Jong

Terug naar lijst
 

De Deugende Cirkel

Titel: De Deugende Cirkel
Auteur: Saskia de Jong
Uitgeverij: de Harmonie, 2009
ISBN: 978 90 6169 868 5
Illustraties: Saskia de Jong

Terug naar lijst

De godgans gakte

Wie heeft er zin om een bestiarium te lezen? Huuu, een bestiwattus? Nou een bestiarium dus, dat is een middeleeuws handschrift waarin allerlei fabeldieren, echte dieren en fabelachtige mensen worden besproken alsof ze echt bestaan. En heb je daar zin in? Misschien sprint je niet gelijk naar de bieb om zo’n ‘bestidinges’ te halen. Maar toch moet je dat juist wel doen! Saskia de Jong schreef namelijk zo’n bestiarium met als titel ‘De Deugende cirkel; gedichten en knipsels voor kinderen’ en dat is echt een bijzondere bundel geworden. Het boek begint met zes pikzwarte bladzijden, daarna het eerste gedicht: ‘g godgans’: ‘en het was licht , de godgans gakte’. Daarna volgt het hele alfabet van een ai (een luiaard met drie tenen aan elke poot) via de centaur (van boven mens van onder paard) naar de kwartel, de lemming en tot slot de zeeleeuw.

De Deugende cirkel’ is geen makkelijk, geen lekker wegleesboek, maar een ik-lees-elke-keer-een-klein-stukje-boek. Vol taalgrapjes en taalvondsten. Een klein stukje uit het gedicht bij de letter n over de nijlpaard, om even de taal van De Jong te proeven:

gapen deed hij te pas en te onpas
hij, paard der rivier met zijn flinke fysiek
met veel gevoel voor dramatiek
nooit was hij eens in zijn sas
toen hippo nog geen boeken las

Soms is De Jongs taal grappig. Over de slimme ezel: ‘hij stootte zich nooit aan dezelfde steen’ en ‘door bruggetjes wist hij alles weldra’. Over de rups: ‘ik weet al wat ik later worden wil, wat me nou echt wat lijkt is vlinder’. Maar soms is haar taal ook moeilijk, geheimzinnig en snap je niet wat ze precies bedoelt, zoals in dit gedicht over de slak:

Perspectiefslak, geruite rondmondhoorn
Cyclope, modderkruiper, egel-weg
Steenbikker, plompe knuppel, heg noch steg.

Gelukkig heeft Saskia de Jong achterin een heel uitgebreide woordenlijst opgenomen, waarin alle woorden worden uitgelegd. Deze woordenlijst is heel handig (zo leer je bijvoorbeeld dat een steenbikker en een rondmondhoorn een soort slak zijn) en soms heel grappig.

Avondzee: precies dezelfde zee als overdag, maar dan ’s nachts.
Snuit: bek van een dier/ leeg(t) de neus

De collages die De Jong maakte bij haar gedichten zijn het bestuderen waard. Met stukjes foto, tekeningen en papierenknipsels maakte ze op elke bladzijde een klein kunstwerkje. Deze bladzijden moet je even op je in laten werken. Dus niet snel naar de volgende bladzijde omslaan, maar even écht kijken. Heeft die stier nu een roos in zijn bek? Het lijkt wel of de ai een papieren parasolletje in zijn paradijs heeft en check de grappige brillen van de haas en de hippo. Als je dit gezien hebt, krijg je gelijk zin om zelf ook zo’n collage te maken bij een favoriet gedicht uit deze bundel. Doen!

Marjolein.

 

 


 

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.