De dertig mooiste verhalen van de sprookjesvertellerThé Tjong-Khing

Terug naar lijst
 

De dertig mooiste verhalen van de sprookjesverteller

Titel: De dertig mooiste verhalen van de sprookjesverteller
Auteur: Thé Tjong-Khing
Uitgeverij: Gottmer, 2010
ISBN: 978 90 25748906
Illustraties: Thé Tjong-Khing

Terug naar lijst

Er was eens... een prachtig sprookjesboek!

Verhalen van heel lang geleden kunnen nu nog steeds heel mooi zijn. Meestal zijn dat sprookjes: verzonnen, niet al te lange verhalen met een wijze les erin. Sprookjes gaan vaak over mooie prinsessen, stoere ridders, feeën, kabouters en dieren. Altijd wordt de strijd tussen goed en kwaad uitgevochten: slechte mensen of dieren komen er niet goed vanaf in sprookjes. In het boek ‘De dertig mooiste verhalen van de sprookjesverteller’ staan, zoals je wel kunt raden met die titel, de mooiste sprookjes bij elkaar.

Thé Tjong-Khing heeft dertig sprookjes uitgekozen en die opnieuw opgeschreven. Hij heeft ze natuurlijk niet zelf bedacht, dat is heel lang geleden gebeurd door verschillende schrijvers. Deze verhalen zijn zo oud dat zelfs je opa en oma ze waarschijnlijk kennen! Maar hij heeft ze wel een beetje ingekort en aangepast, zodat er dertig sprookjes in één boek passen. En het belangrijkste: hij heeft er erg mooie tekeningen bij gemaakt. Op bijna elke bladzijde staat een kleurenprent – soms wel paginagroot! – die helemaal past bij het verhaal.
 

Thé Tjong-Khing staat bekend om zijn boeken vol prachtige tekeningen en hij heeft daar ook al vaak een prijs voor gewonnen. Drie keer kreeg hij het Gouden Penseel! In ‘De dertig mooiste verhalen van de sprookjesverteller’ laat Thé Tjong-Khing zien dat hij die prijzen helemaal verdient. Vaak wordt de prinses in een sprookjesboek afgebeeld als een perfect meisje en is de tekening heel zoet, met roze en gele kleuren. Bij Thé Tjong-Khing is dat net even anders. Op elk plaatje kun je wel iets ontdekken dat ‘mis’ is. Dat maakt het bekijken ervan nóg leuker. Zelfs de beginletter van elk sprookje is een kleine tekening, waarin iets of iemand uit het sprookje is afgebeeld.


Misschien heb je al wel van sommige sprookjes gehoord: Sneeuwwitje of Klein Duimpje bijvoorbeeld? Sommige sprookjes zijn grappig, andere spannend of een beetje eng, maar altijd loopt het goed af. Behalve voor de slechteriken. Die krijgen hun verdiende loon. Dat is de wijze les die in de sprookjes zit. Soms ligt die les er wel heel dik bovenop. Sprookjesvertellers spreken de lezer vaak direct aan, dat komt doordat sprookjes vroeger niet werden opgeschreven, maar steeds van de één op de ander werden doorverteld. Je leest dus vaak iets als ‘Luister maar’ of ‘Je snapt natuurlijk wel dat de keizer niet zo slim was’.


Dit boek is één groot lees- en kijkfeest. Het ziet er zo mooi uit, dat het al een feestje is om in je boekenkast te zetten en ernaar te kijken. Bovendien kan het jaren mee: als jij straks groot bent, kun je er zelf uit voorlezen. Voor goede sprookjes die zo mooi worden verteld en uitgebeeld als door Thé Tjong-Khing ben je nooit te oud.

Linda. 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.