De dag dat de zon geen zin hadMirjam Enzerink

Terug naar lijst
 

De dag dat de zon geen zin had

Titel: De dag dat de zon geen zin had
Auteur: Mirjam Enzerink
Uitgeverij: Lemniscaat, 2014
ISBN: 978 90 477 0664 9
Illustraties: Peter-Paul Rauwerda

Terug naar lijst

Op zoek naar de zon

Uil is de zon kwijt. Per ongeluk is hij niet naar zijn eigen bedje op een boomtak gevlogen, maar beland op een donkere zolder. Na een heerlijke slaap wordt Uil wakker en tot zijn verbazing ziet hij geen zonlicht. Jij als lezer weet wel waarom, maar Uil moet er nog even achterkomen. Waar is de zon gebleven?

‘De dag dat de zon geen zin had’ is een beetje een filosofisch prentenboek. Wat dat is? Als je filosofeert, stel je jezelf een lastige vraag en probeer je daar een antwoord op te vinden. Filosofen verwonderen zich over allerlei ‘gewone’ zaken op de wereld. Waarom zijn de dingen zoals ze zijn? In ‘De dag dat de zon geen zin had’ filosofeert Uil over waarom de zon geen zin heeft om op te staan. Een vraag die jij als lezer hierbij zou kunnen stellen is: waar gaat de zon heen als hij er niet is?

“Is de zon soms vergeten op te staan?
Ik moet hem wakker maken, denkt Uil.
Maar waar slaapt de zon?”


Uil doorzoekt de hele donkere zolder, vol met speelgoed, boeken en andere (bijzondere) voorwerpen en bewoners. Is de spiegel misschien de zon? Hij heeft wel de vorm van de zon, maar hij schijnt niet. Uil ontdekt ook een lampje. Als hij de lamp aandoet, weet de zon vast wel weer hoe hij schijnen moet! Maar helaas… als Uil het lampje weer uitdoet, is het gewoon weer donker. Wat nu?

‘De dag dat de zon geen zin had’ oogt wat somber, door de donkere kleuren die illustrator Peter-Paul Rauwerda heeft gebruikt. Prachtig zijn ze wel, getekend in een schilderachtige stijl. De prenten lijken het belangrijkste onderdeel van het boek, ook door het grote formaat van ‘De dag dat de zon geen zin had’. Hierdoor heb je iets minder aandacht voor de tekst van Mirjam Enzerink. Toch is haar tekst onmisbaar voor het verhaal. Anders was het misschien wat te moeilijk geweest om de zoektocht van Uil helemaal te begrijpen.

Je verwonderen doe je in ieder geval zeker bij ‘De dag dat de zon geen zin had’. Uil is lief, aandoenlijk en soms ook een beetje droevig. Bijvoorbeeld de plaat waarop Uil op de zonnespiegel zit en ten einde raad is. Peter-Paul Rauwerda geeft op een indrukwekkende en toch simpele manier uitdrukking aan Uils verdriet. Zon, waar ben je toch? De illustraties sleuren je mee in de ontdekkingsreis van Uil.

Ben je op zoek naar een prentenboek waar je over na kunt denken? Dan is ‘De dag dat de zon geen zin had’ een goede keus voor jou. Ga filosoferen en probeer een antwoord te vinden op Uils vragen. Rare antwoorden bestaan niet, ook jij kunt een poging wagen!

Meer boeken lezen waarbij je kunt filosoferen? Met de prentenboeken ‘Snip’ van Claudia Lagermann en ‘Alles wat overblijft’ van Janna de Lathouder ga je ook met een uil op zoek naar het antwoord op een aantal levensvragen.

Lizan.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.