De dag dat Connor verdweenHarm Tilstra

Terug naar lijst
 

De dag dat Connor verdween

Titel: De dag dat Connor verdween
Auteur: Harm Tilstra
Uitgeverij: Clavis, 2012
ISBN: 978 90 4481 507 8
Illustraties:

Terug naar lijst

Het meisje en de vreemdeling

Nu Maeve de man echt goed in het oog krijgt, slaat de schrik haar om het hart. Hij ziet er angstaanjagend uit. Zijn zwarte muts steunt op zware, donkere wenkbrauwen. Als hij opkijkt, ziet ze de felle, boosaardige blik van zijn zwarte ogen. Zijn wangen zijn bedekt met een ruige, zwarte baard.

Hij heeft een ruig uiterlijk en schreeuwt angstaanjagend hard. Het maakt Maeve bang, maar ook nieuwsgierig. Wie is die man? En wat heeft hij in het verlaten Cummeengeera te zoeken?

De broer en zus van Maeve helpen mee in de supermarkt van hun ouders. Maeve en haar andere broer Connor bemoeien zich niet met de winkel. Maeve voelt zich niet thuis bij haar familie. Toch is zij de enige die met de gehandicapte Connor kan en wil omgaan. Hoe waardevol haar aanwezigheid voor Connor is, maakt Harm Tilstra pijnlijk duidelijk.

Als Maeve al het geruzie thuis weer eens zat is, loopt ze door de omgeving. Dat is het moment waarop ze Alex voor het eerst ziet. De dagen daarna sluit het verlegen, zwijgzame meisje vriendschap met de vreemdeling die Alex blijkt te heten.

‘De dag dat Connor verdween’ is een bijzonder boek waarin twee bijzondere personages elkaar hun verhaal vertellen. Alex heeft zijn vrouw en kinderen achtergelaten en is lopend op reis gegaan. Hij vertelt Maeve over zijn verleden en Maeve vertelt Alex over het verleden van het verlaten Cummeengeera. Tussendoor maak je als lezer kennis met de stille Connor.

Tilstra laat Maeve en Alex op een bijzondere manier met elkaar praten. Meestal zijn ze omstebeurt aan het woord en praten dan over hun eigen verhaal. Ook zijn er veel stiltes. Dit lijkt wat raar en onnatuurlijk, maar verderop in het boek merk je dat dit juist is wat hun vriendschap speciaal maakt. Ze voelen zich op hun gemak bij elkaar, en kunnen zo hun verhaal kwijt.

Het is een vrij dun boek met hoofdstukken van ongeveer twee pagina’s. Het gaat vooral over de verhalen die Maeve en Alex elkaar vertellen. Het is wel jammer dat je niet heel veel te weten komt over wat er in Connor omgaat, terwijl hij toch een belangrijke rol vervult in dit boek.

‘De dag dat Connor verdween’ is bijzonder door de personages die allemaal heel verschillend zijn, door de gesprekken die ze met elkaar hebben en door de omgeving waarin alles zich afspeelt. Tilstra beschrijft het Ierse landschap levendig: je hoort de rivieren stromen en je ziet de weggetjes kronkelen. Dat alles bij elkaar is precies wat dit boek boeiend maakt!

Karine.
 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.