De cycloopDaan Remmerts de Vries

Terug naar lijst
 

De cycloop

Titel: De cycloop
Auteur: Daan Remmerts de Vries
Uitgeverij: Gottmer, 2017
ISBN: 978 90 257 6255 1
Illustraties: Floor Rieder

Terug naar lijst

Een monsterlijke indringer

Heb jij wel eens gehoord van een groot, groen en afschuwelijk wezen dat maar één oog heeft? De bewoners van het vredige dorpje Spitskruim in ieder geval niet. Daar wonen alleen insecten. Zoals de zijderups, de mier en de vleesvlieg. En ó wat hebben ze het fijn met z’n allen! De waterjuffer deelt glaasjes water uit en de zijderups spint de dekbedden. De emmertjes met poep worden opgehaald door de kakkerlak. Maar op een dag verschijnt er een indringer…

Toen, plotseling, begon alles te schudden!
De dekbedden woeien omhoog. De emmertjes met poep vielen omver. En de waterjuffer liet haar glazen vallen. De bidsprinkhaan schreeuwde: ‘Een aardbeving!’
Maar het was geen aardbeving. Want daar, heel hoog en groot, verscheen toen de cycloop!

De cycloop heeft maar één oog en ziet bijna niets! Het één na het andere huisje trapt hij kapot. De dorpelingen vinden dat ontzettend onhandig. Dat ene oog. En ook ontzettend zielig. Konden ze de arme cycloop maar helpen…
Maar dan bedenken ze een plan!

Het prentenboek ‘De cycloop’ heeft heel wat te bieden. Alleen al door de bijzondere prenten - beter gezegd kunstwerken - van Floor Rieder. Zij maakte de illustraties in linoleumdruk. Wat een karwei!

De binnenkant van het boek is bedrukt met een patroon van schubben, wat je meteen doet denken aan een monsterachtig of gevaarlijk wezen. Heel origineel vormgegeven. En de eerste echte prent van Rieder in het boek is gelijk een geweldige binnenkomer: je wordt namelijk aangestaard door dat ene, enorme oog van de cycloop. Dat belooft wat!

Sommige illustraties zijn wat druk en moet je iets langer bekijken om alles goed te kunnen zien. Met veel zwart, wat matte kleuren en dan de witte lijnen zijn de prenten allesbehalve zoetsappig. En dat past precies bij het verhaal.

Daan Remmerts de Vries vertelt in korte zinnen, met af en toe een prettige herhaling, hoe de inwoners van Spitskruim de cycloop proberen te helpen. Rieder en Remmerts de Vries hebben vast veel plezier gehad met het bedenken van leuke details, zoals de vleesvlieg die rookworst bereidt en de rode kruisspin die zorgt voor de zieken.

Het boek is dan ook ontzettend grappig en verrassend. Het is niet het verhaaltje waarin een eenzaam monster ondanks zijn verschijning een gouden hart blijkt te hebben. Ga het maar snel lezen en bekijken! En vergeet vooral niet met je vader of oma even na te kletsen. Want wat er gebeurt, zet je zeker aan het denken. Met wie moet je nou medelijden hebben?

Kelly.

Leestip: Nog zo'n grappig prentenboek lezen over angst en samenwerken? Lees dan 'Marcs grote gevaarlijke tanden' van James Jarvis.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.