De chaosRachel Ward

Terug naar lijst
 

De chaos

Titel: De chaos
Auteur: Rachel Ward
Uitgeverij: Lemniscaat, 2010
ISBN: 978 90 477 0308 2
Illustraties:

Terug naar lijst

Kun je het lot veranderen?

‘Nee, juf,’ zei hij, ‘dat heb ik toch al gezegd. Dat is haar naam niet, maar haar nummer. Mama’s eigen nummer.’ Herinner je je hem nog, deze laatste zin uit ‘Deadline’ waaruit blijkt dat Jems zoontje Adam dezelfde gave heeft als zijn moeder? Allebei zien ze als ze iemand aankijken een nummer: de datum van de dag waarop die persoon doodgaat.

De chaos’ is het vervolg op ‘Deadline’. Het is zeventien jaar later. Adam weet dat er op 1 januari 2027 een vreselijke ramp gaat gebeuren in Londen, want bijna alle mensen die hij ziet hebben het nummer 112027. Wat er gaat gebeuren weet hij niet. Op school ontmoet hij Sarah, een opstandig meisje dat Adam kan helpen daar achter te komen. Ook zij heeft namelijk een gave: in haar dromen ziet ze de toekomst. Maar vanwege een steeds terugkerende nachtmerrie waarin Adam met Sarahs baby in zijn armen uit een brandend huis rent, wil zij niets van hem weten.

Als lezer ben je op de hoogte van precies dezelfde info als Sarah en Adam. Je weet dat er aan het einde van het boek iets ergs gaat gebeuren, maar de details van de ramp ken je niet. Je weet dus ongeveer hoe het boek afloopt, maar kunt nog steeds verrast worden. Dat is heel knap gedaan door Rachel Ward.

‘De chaos’ is spannender dan ‘Deadline’. Dat komt vooral doordat de gave van Adam wordt gekoppeld aan die van Sarah: er zijn nu twee verontrustende toekomstvoorspellingen. Maar het komt misschien ook doordat de hoofdpersoon dit keer een jongen is, die wat minder zeurt en nadenkt over alles. In ‘Deadline’ had Jem vooral veel moeite met haar gave en ging een groot deel van het boek over haar gevoelens, die clichématig werden beschreven. Gevoelens en clichés zijn nu veel minder aanwezig. Adam kan de nummers net als Jem soms wel schieten, maar gaat er stoerder mee om. Hij wil ze gebruiken om mensen te redden, ze te waarschuwen.

Samen met zijn oma, met Sarah en met een slim rekenwonder van school probeert Adam er alles aan te doen om mensen te laten vluchten uit Londen. Maar wie gelooft hem nou? ‘Ik bedoel, zou jij het geloven als iemand je mijn verhaal vertelde? (...) Hoe moeten we dat in godsnaam aanpakken, de wereld redden? Een bejaarde en een puber van zestien. We zijn de lul, toch zeker? De hele wereld is de lul.’

Kun je een sterfdatum die door het lot is bepaald veranderen? Om die vraag gaat het in ‘De chaos’. Het einde, dat antwoord geeft op die vraag, is ongeloofwaardig en mooi tegelijk. Maar het is vooral een einde dat je héél nieuwsgierig maakt naar het laatste boek in de trilogie!

Linda.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.