De castraatJoyce Pool

Terug naar lijst
 

De castraat

Titel: De castraat
Auteur: Joyce Pool
Uitgeverij: Lemniscaat, 2013
ISBN: 978 90 477 0534 5
Illustraties:

Terug naar lijst

Een eigen stem, maar geen eigen leven

Angelo’s vader is een arme leerlooier. Als kind al helpt Angelo zijn vader met het zware werk, en later zal hij zijn taken overnemen. Geen toekomst om naar uit te zien. Angelo kan dan ook weinig anders dan ja zeggen, als hem de kans geboden wordt naar het conservatorium in Florence te gaan, waar hij kan doen wat hij het liefste wil: zingen. Zijn droom lijkt waarheid te worden.

Zonder precies te weten wat hem te wachten staat, gaat Angelo met een priester mee naar Florence. Onderweg stoppen ze bij een barbier.

‘Nee…’ Wild begon ik met mijn hoofd te slaan. Ik wilde echt naar huis, naar Mariana en tante Ignatia! ‘Laat me gaan. Alstublieft!’
De padre luisterde niet. In plaats daarvan greep hij mijn armen, trok ze naar achteren en klemde ze in een ijzeren greep. ‘Toe maar,’ hoorde ik hem tegen de barbier zeggen.

Hoe Angelo ook protesteert en smeekt, het heeft geen zin. De barbier castreert hem. Dit tekent Angelo voor de rest van zijn leven. Nooit zal hij het uiterlijk krijgen van een ‘normale’ volwassen man. Nooit zal hij trouwen en nooit zal hij een gezin stichten. Alles is hem in één keer afgenomen. Behalve zijn stem.

Door de Italiaanse namen en zo nu en dan een Italiaans woord neemt Joyce Pool je mee naar het Italië van rond 1700. Castraten waren bijzonder door hun prachtige stem. Daar werd veel geld voor betaald. Daartegenover staat dat er op hen werd neergekeken. De schrijfster maakt de tegenstelling tussen arm en rijk goed duidelijk. Het thema van het boek, anders zijn, is in veel jeugdboeken terug te vinden. Toch behandelt Joyce Pool in ‘De castraat’ een onderwerp waar niet vaak over gesproken wordt. Het gaat over het leven van castraten, of zoals het conservatorium ze noemt: sopranisten.

‘De castraat’ is een spannend en gevoelig boek. Je bent benieuwd hoe Angelo met zijn ‘ontmanning’ omgaat, en of het hem lukt een zo normaal mogelijk leven te leiden. Je voelt mee met zijn onzekerheid. Spannend wordt het vooral als prins Ferdinando De’ Medici zijn oog op Angelo laat vallen, en hem aanbiedt op zijn landgoed te komen wonen. Dit plaatst Angelo voor een groot dilemma. Gaat hij op het aanbod in, ook al weet hij dat het de prins niet alleen om zijn stem te doen is? Verlaat hij het conservatorium om bij De’ Medici in te trekken? En… wat doet Angelo met zijn liefde voor de mooie en eigenwijze Rosa Scarlatti? Deze vragen maken bij Angelo een hoop twijfels en gevoelens los. Joyce Pool geeft deze innerlijke strijd goed weer. Het liefst zou je zelf naar Angelo toe gaan om hem advies te geven. Maar uiteindelijk moet hij deze keuze helemaal alleen maken.

Karine.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.