De briefjes van BingLida Dijkstra

Terug naar lijst
 

De briefjes van Bing

Titel: De briefjes van Bing
Auteur: Lida Dijkstra
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff, 2017
ISBN: 978 90 245 7420 9
Illustraties: Marieke Nelissen

Terug naar lijst

Ik vind je leuk!

Bing mocht nooit met de anderen meespelen.
Waarom begreep hij niet.

Het prentenboek ‘De briefjes van Bing’ gaat over pesten, een heel naar en toch belangrijk onderwerp. Bijna iedereen krijgt er helaas weleens mee te maken in de klas. Wasbeer Bing is ook de klos. Wolf, Bok en Zwijn vinden hem raar en klein. Ze hangen hem aan zijn bretels op in een boom, of zetten hem ondersteboven in de prullenbak. Auteur Lida Dijkstra maakt goed inzichtelijk hoe de rollen op het schoolplein verdeeld kunnen zijn: er zijn leiders, meelopers en dieren (kinderen) die het zien gebeuren maar er niets van zeggen.

‘Omdat je een raar, klein onderkruipsel bent,’ zei Wolf.
‘Met je malle streepjesstraat,’ zei Bok
Zwijn zei nooit wat, maar hij lachte altijd met de anderen mee.


De ouders van Bing proberen met Bing mee te denken. Hoe pak je pesten aan? Kun je pesters het beste negeren? Of moet je juist hard van je afbijten? Daardoor zijn er mogelijkheden genoeg om samen met je juf, meester of je ouders na het lezen van ‘De briefjes van Bing’ door te praten over pesten en wat een goede manier is om pesten te stoppen.

Bing komt met een ander soort oplossing. Hij besluit lieve briefjes uit te delen aan zijn klasgenoten. Aan iedereen schrijft hij een persoonlijke boodschap. Het hert heeft een ‘geweldig gewei’, konijn is ‘een slimmerik’ en aan de mol vraagt Bing of hij zijn vriendje wil zijn. Ook Bings pesters krijgen een aardig briefje. Dat maakt deze ontzettend lieve oplossing van Bing nét een beetje ongeloofwaardig. Het is wel heel moedig van Bing, maar zou je nou echt aan iemand die jou altijd in bomen ophangt, willen vertellen hoe ‘sterk’ je hem vindt?

Het is ook de vraag of dit in het echte leven een oplossing is, maar Bing moedigt je in ieder geval aan om goed om je heen te kijken of er iemand is die jouw hulp (en vriendschap!) kan gebruiken. Bovendien is het altijd heel leuk en fijn om complimentjes te geven en te ontvangen! Tenslotte is iedereen mooi en bijzonder zoals-ie is.

De vlotte tekst van Lida Dijkstra wordt ondersteund door de illustraties van Marieke Nelissen, die het boek compleet maken. Nelissens tekeningen zijn groot en kleurrijk. De ene pagina bevat veel groen, een andere pagina bevat weer veel roze en de meeste platen zitten boordevol details, zoals de bloemen en de bijen in het gras. Heel veel afwisseling dus!

Op de eerste plaat kijkt Bing zo sip dat je hem heel graag een dikke knuffel wil geven. Wat denk jij: hoe zou Bing op de allerlaatste tekening kijken?

Lizan.

Leestip: In het prentenboek Wat ging ik ook alweer doen?van Jarvis plaagt een aap een olifant.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.