De boomhutMarije Tolman

Terug naar lijst
 

De boomhut

Titel: De boomhut
Auteur: Marije Tolman
Uitgeverij: Lemniscaat, 2009
ISBN: 978 90 477 0229 0
Illustraties: Marije Tolman

Terug naar lijst

Kun je een verhaal vertellen zonder woorden te gebruiken? Een mimespeler, zoals Hakim van ‘Sesamstraat', kan dat. Mimespelers beelden met hun gezicht, handen, voeten, armen en benen een verhaal uit. In prentenboeken zonder woorden vertellen de prenten het verhaal. Misschien ken je 'De gele ballon' van Charlotte Dematons of de zoekplatenboeken over de seizoenen van Rotraut Susanne Berner. In al die boeken heeft bijna elk getekend figuur - en dat zijn er heel wat - zijn eigen verhaal.

'De boomhut' van Marije en Ronald Tolman is ook zo'n bijzonder prentenboek zonder woorden. De prenten van dit boek hebben zoveel indruk gemaakt dat de makers er al twee belangrijke prijzen voor hebben gekregen: de Bologna Ragazzi Award in Italië en het Gouden Penseel 2010 in Nederland, de prijs voor het boek met de mooiste illustraties.

Marije en haar vader Ronald Tolman hebben samen aan de prachtige prenten gewerkt. Op elke dubbele pagina staat op dezelfde plek een grote boomhut. Eerst maakte Ronald etsen - dat zijn tekeningen op een koperen plaat - van de boomhut. Daarna ging zijn dochter Marije met verf en penseel over die etsen heen. Zo ontstond het verhaal van twee beren en de boomhut.

Al op het omslag zie je een witte beer op de rug van een walvis zitten. De witte beer en de walvis kijken allebei blij. Waar gaan ze naar toe? De enige aanwijzing die je krijgt, komt van de titel. Op de eerste tekening zwemt de witte beer in dichte regen naar de boomhut. Het lijkt alsof de boomhut in een grote oceaan staat, er is niets te zien in de omgeving behalve water. Later komt er een vrolijke bruine beer in een bootje op de boomhut af.

De witte beer gaat samen met de bruine beer op ontdekking in de boomhut. Ze staan op de uitkijk of lezen een boek. Ondertussen verandert het weer, het lijkt een stuk warmer te zijn. Het water zakt en verdwijnt uiteindelijk. Daarna komen er allerlei andere dieren langs, zoals een neushoorn, een pauw, twee pandaberen, een nijlpaard, uilen en heel veel roze flamingo's. Ze spelen met elkaar, totdat het tijd wordt om weer weg te gaan. De witte en de bruine beer zijn er nog als de sneeuw begint te vallen.

Waar komen al die dieren vandaan? Komen ze op visite of kunnen ze nergens anders naartoe? En hoe kan die beer met die boot door de lucht vliegen? Waarom veranderen de pagina's van kleur: van roze naar wit naar geel? En wat gebeurt er als het nijlpaard tegen de boom loopt? Je kunt zelf de antwoorden verzinnen bij de sfeervolle, kleurrijke prenten. Dat is heel spannend. En alle antwoorden zijn goed.

Inger.


 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.