De boom met het oorAnnet Schaap

Terug naar lijst
 

De boom met het oor

Titel: De boom met het oor
Auteur: Annet Schaap
Uitgeverij: Querido, 2019
ISBN: 978 90 451 2283 0
Illustraties: Philip Hopman

Terug naar lijst

Op zoek naar een luisterend oor

De bekende illustrator Annet Schaap is er duidelijk aan toe om nieuwe plekken in de kinderboekenwereld te onderzoeken. Met het sprookjesachtige Lampje voor wat oudere kinderen begaf ze zich voor het eerst niet alleen als illustrator, maar ook als schrijver in het land van de kinderboeken. Met ‘De boom met het oor’ zoekt ze nog wat meer haar grenzen op. Voor dit boek heeft ze het verhaal geschreven en het tekenen uit handen gegeven. Dit zorgt voor een schitterende samenwerking tussen Annet Schaap en Philip Hopman. Wat een geweldig duo!

‘De boom met het oor’ is een kort verhaal in de vorm van een prentenboek. Ben je zes jaar of iets ouder? Dan kun je heerlijk wegdromen bij dit boek! De tekeningen plaatsen het verhaal in Barcelona, een bomvolle levendige stad, mét een park. Een park met een reusachtige boom.

‘Wat de mensen niet weten, maar de dieren allemaal wel, is dat in de stam van de boom, zo halverwege, een oor zit. Een oor dat echt luistert.’

De schrijver en de tekenaar spelen met de tegenstelling tussen groot en klein. De hoofdpersoon is een naamloze jongen die zich klein voelt. En dat kun je zien ook! Om te beginnen aan de kaft: de boom is enorm, de stad op de achtergrond is enorm en de jongen? Die heeft de grootte van een legopoppetje. Hij gedraagt zich ook klein. Het hele boek lang wil hij iets vertellen. Eerst aan zijn klasgenoten, dan aan zijn sleutel, aan de vogels in het park, aan een hond... Maar luisteren? Ho maar. Iedereen heeft het te druk met zichzelf. Misschien heb jij ook weleens meegemaakt dat je ergens vól van was. Maar je moeder was aan de telefoon, je vader stond te koken en je zus zat in een film verdiept. Je kunt je vast wel voorstellen hoe de jongen zich voelt.

De vogels en de hond sturen de jongen naar de boom met het oor. Maar zelfs daar kan hij niet direct zijn verhaal kwijt, want er is net een keverbegrafenis aan de gang. Op de tekening van de begrafenisstoet zie je ook weer goed het spel tussen groot en klein. Insecten, muizen, ze zijn allemaal even groot. De gedeelten over kever Trude brengen humor in het ontroerende en serieuze verhaal van de opgroeiende jongen. Kevers zien het leven tenslotte toch wat luchtiger dan mensen. Als de jongen per ongeluk op Trudes resten gaat staan zegt haar man: ‘Ach het was alleen maar op Trude. (…) En die was toch al dood. Dus het geeft niet.’

In dit boek gaat de jongen op zoek naar een luisterend oor, naar iemand die hem niet alleen hoort, maar ook écht luistert. Dat oor vindt hij bij de boom, bij de insecten. En reken maar dat je groeit, als je aandacht krijgt!

Karine.

Leestip: Ook ‘Het verhaal van Mademoisselle Oiseu’ van Andrea de la Barre de Nanteuil is een bijzonder boek dat zich afspeelt in een Europese stad: Parijs. Je zult ongetwijfeld net zo genieten van de illustraties van Lovisa Burfitt als van die van Philip Hopman!

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.