De boogschutter van HiradoRob Ruggenberg

Terug naar lijst
 

De boogschutter van Hirado

Titel: De boogschutter van Hirado
Auteur: Rob Ruggenberg
Uitgeverij: Querido, 2013
ISBN: 978 90 451 1607 5
Illustraties:

Terug naar lijst

Stinkende Hollanders in Japan

In de 17e eeuw was de VOC – de Verenigde Oost-Indische Compagnie - het grootste handelsbedrijf ter wereld. Er voeren jaarlijks vele schepen vanuit Holland naar diverse landen in Azië. Tussen 1609 en 1641 had de VOC zelfs een vestiging in Hirado, een eiland voor de kust van Japan. Over deze minder bekende periode in de Nederlandse geschiedenis gaat ‘De boogschutter van Hirado’.

Reyer Willeboorts wordt door zijn vader naar Hirado gestuurd, om daar leerling te worden van de rijke VOC-koopman Wonderaer. Bij de VOC kun je namelijk snel machtig en schatrijk worden. Maar eenmaal aangekomen op dat Japanse eiland ontmoet Reyer Sakura…

Reyer had nog nooit zo’n mooi meisje gezien. Ze was lang en slank en ze had een smal gezicht, met hoge jukbeenderen. Het bruin van haar ogen was donker als de herfstnacht. (…) Ze zag eruit als een sprookje. In haar hand hield ze een opengevouwen waaier.
Het meisje keek Reyer aan en ze lachte.


Helaas heeft Sakura’s vader zojuist besloten dat zijn dochter moet trouwen met koopman Wonderaer, zodat het meisje kan afluisteren wat er allemaal besproken wordt in de handelspost van de VOC. Dat willen de Japanners natuurlijk graag weten, want ze vertrouwen die Hollandse barbaren voor geen cent.
Sakura gruwt van haar stinkende oude echtgenoot. Ze is smoorverliefd op Reyer, maar mag daar niets van laten merken. Reyer zelf zit inmiddels flink in de nesten. Hij heeft van een Chinese piraat de opdracht gekregen een brief en een dolk af te leveren bij een familie in de buurt van Hirado, maar zijn bezoek verloopt niet onopgemerkt. Japanners willen weten wat er in die brief staat en als Reyer niet antwoordt, nemen ze hem gevangen.

‘De boogschutter van Hirado’ is het vijfde historische boek van Rob Ruggenberg. Net als in zijn eerdere boeken vertelt Ruggenberg een spannend verhaal dat gebaseerd is op feiten. Veel wat je in het boek leest, is waargebeurd en een aantal personages heeft echt geleefd. Reyer reisde ook in werkelijkheid rond 1640 op een VOC-schip van Veere naar Hirado, al is er verder van de jongen niets bekend. Sakura leefde in Hirado; zij was de dochter van een samoerai, een soort Japanse edelman. Dat Reyer en zij verliefd op elkaar werden, is wel verzonnen.
Als je houdt van geschiedenis, van vriendschap, van ‘echt gebeurd’, van een ongelooflijk spannend slothoofdstuk én je hebt een sterke maag, lees dan ‘De boogschutter van Hirado’. Die ‘sterke maag’ is geen grapje; zo nu en dan is het boek behoorlijk bloederig!

Als je meer wil weten over de tijd dat de VOC een handelspost in Hirado had en benieuwd bent naar de achtergronden van ‘De boogschutter van Hirado’, bekijk dan de interessante website over het boek: www.hirado.nl.

Lidewij.

Lijkt dit boek je leuk? Lees dan ook de recensie van ‘De bastaard van Brussel’.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.