De BollenbendeManon Spierenburg

Terug naar lijst
 

De Bollenbende

Titel: De Bollenbende
Auteur: Manon Spierenburg
Uitgeverij: Moon, 2013
ISBN: 978 90 499 2641 0
Illustraties:

Terug naar lijst

Een avontuurlijke soap

Kijk je weleens naar een soap? Na een halfuurtje komt eindelijk het spannendste moment en dan… Het beeld staat stil. Einde aflevering. De volgende dag móet je weer kijken, want hoe loopt het af? Dat gevoel heb je ook steeds aan het eind van een hoofdstuk uit ‘De Bollenbende’, het zesde deel uit de serie ‘De Vier van Westwijk’.

Manon Spierenburg is scenarioschrijfster van onder andere Goede Tijden Slechte Tijden. Het is dus geen wonder dat ze ook zulke levendige en spannende boeken kan schrijven. De gebeurtenissen in ‘De Bollenbende’ volgen vlot op elkaar en elk personage heeft zijn eigen bezigheden en zorgen, net als in een soap. Dat geldt ook voor de andere delen uit de serie. Van het boek ‘De verdwijning van Bo Monti’ is zelfs een televisieserie gemaakt!

De Vier van Westwijk zijn Chris, haar hond Koesja, haar buurjongen Jack en zijn zusje Tessa. In de recensie over ‘De verborgen buit’ en ‘De verdwijning van Bo Monti’ (deel 1 en 2 uit de serie) lees je een uitgebreidere beschrijving over deze vier. De boeken spelen zich af in Westwijk, gebaseerd op de kustplaats waar Manon Spierenburg in haar jeugd veel tijd doorbracht: Noordwijk.

In ‘De Bollenbende’ gaan Chris, Jack en Tessa bollen pellen als vakantiebaan. Zou Spierenburg vroeger zelf ook bollen gepeld hebben? Het lijkt er wel op, want ze beschrijft gedetailleerd hoe dat in zijn werk gaat. Chris verwacht dat het een saai baantje is. Dat is ook zo, tot de politie een partij drugs vindt in de bollenschuur! Chris, Jack en Tessa zijn ondernemende kinderen. Als echte rechercheurs gaan ze op onderzoek uit om te achterhalen bij wie de drugs vandaan komen. En ze aarzelen niet als ze daarvoor iets moeten doen wat niet mag:

Jack, Chris en Koesja slopen voorzichtig om het huis heen. Zelfs de hond leek te begrijpen dat ze iets stiekems aan het doen waren, want hij hield zich doodstil. Ze kwamen aan bij de keukendeur. Jack pakte de klink en duwde die voorzichtig naar beneden. De deur was open!

Manon Spierenburg snijdt een paar actuele thema’s aan in ‘De Bollenbende’, zoals drugs en de vooroordelen die veel Nederlanders hebben ten opzichte van Poolse arbeiders. Er wordt direct naar de Poolse Marek gewezen als de drugs worden gevonden. Naast de actualiteit verweeft Spierenburg ook thema’s in het verhaal die van alle tijden zijn: vriendschap (de band tussen de vier is hecht), liefde (Tessa is smoorverliefd), de relatie die kinderen hebben met hun ouders (Chris schaamt zich behoorlijk voor haar aanstellerige moeder), en rechtvaardigheid (de dader moet gestraft worden!).

‘De Bollenbende’ is een vermakelijk boek met twintig spannende hoofdstukken. Ben je gek op soaps? Ga dan mee op avontuur met De Vier van Westwijk.

Karine.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.