De blitskikkerclubEveline Stoel

Terug naar lijst
 

De blitskikkerclub

Titel: De blitskikkerclub
Auteur: Eveline Stoel
Uitgeverij: Rubinstein, 2015
ISBN: 978 90 476 2032 7
Illustraties: Klink

Terug naar lijst

Coole kikkers

Iedereen wordt wel eens boos. De een gaat vechten, de ander loopt rustig weg om af te koelen.

Sam ziet in de speeltuin een paar jongens voetballen. Hij vraagt of hij mee mag doen. Dat mag niet. Sam wordt boos, het voelt alsof hij ineens een tijgervacht heeft. Sam krabt, bijt en vecht tegen de jongen, totdat hij niet meer kan. De tijger heeft gewonnen, maar erg blij is hij niet.

Na het gevecht ziet Sam een kikker staan. Sam vraagt hem waarom hij zo naar hem staat te kijken. De kikker zegt dat hij op het lawaai van de vechtpartij is afgekomen. Hij weet nu wat er aan de hand is. Wat dan, vraagt Sam. De kikker antwoordt: “Dat jij een tijgerkind bent (…). Zoiets was ik vroeger ook. Ik was een driftkikker”. Sam vraagt de kikker wat hij dan nu is,  nu hij geen driftkikker meer is. Nu is de kikker een blitskikker: ‘Sam bekeek de kikker eens goed. Hij had een leren jas aan en een zwarte zonnebril op zijn voorhoofd. Om zijn hals droeg de kikker een rood sjaaltje en uit de zak van zijn spijkerbroek stak een kam. Daarmee had de kikker vast die mooie kuif gemaakt.’

Kick de blitskikker vraagt Sam of hij mee wil op zijn motor. Samen rijden ze naar een vijver. Als Kick boos is, plonst hij in de vijver. Daar wordt hij rustig van. Sam en Kick worden elkaars beste vrienden. Kick neemt Sam mee naar de Blitskikkerclub. Dat is een club waar blitskikkers samenkomen om leuke dingen te doen. Bij de club zitten kikkers die eerst een driftkikker waren, maar waar ze geleerd hebben om rustig te blijven. Nu zijn het blitskikkers. Sam wil dolgraag bij de club horen. Daarvoor moet hij wel zijn hoofd koel houden. Zal hem dat lukken?

De tekst van Eveline Stoel zit vol met stoere woorden zoals “alles kits”, “high fives” en “gast”. Verder is het grappig dat Sam een lijst maakt van dingen waarin hij goed is. Op nummer 330 van de lijst staat ‘dinosaurussen verzamelen’, op nummer 41 staat ‘chocoladepasta eten’ en op nummer 110 ‘zijn moeder laten schrikken’. Hij heeft al bijna duizend dingen opgeschreven! Het boek bevat niet alleen een verhaal, er staan ook tips in om zelf een club op te richten, en er staan een paar recepten in, bijvoorbeeld van groene kikkercola. De tekeningen van Klink zijn stoer doordat ze met een dikke zwarte lijn zijn getekend. Hij gebruikt alleen een paar felle kleuren in zijn tekeningen, zoals groen en blauw.

Ben jij ook benieuwd naar het verhaal over de blitskikkers? Dan moet je ‘De blitskikkerclub’ zeker een keer lezen.

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook ‘Coolman en ik van Rüdiger Bertram.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.