De Bernadette Watts collectieBernadette Watts

Terug naar lijst
 

De Bernadette Watts collectie

Titel: De Bernadette Watts collectie
Auteur: Bernadette Watts
Uitgeverij: De Vier Windstreken, 2016
ISBN: 978 90 5116 458 9
Illustraties: Bernadette Watts

Terug naar lijst

Van Assepoester tot Vrouw Holle

In de boekwinkel kom je niet zo vaak een dik voorleesboek tegen. Als je er een ziet, is het meestal een sprookjesboek. Daarin zijn veel sprookjes samengebracht.

‘De Bernadette Watts Collectie’ is zo’n dik sprookjesboek. De titel verwijst naar de illustratrice die de tekeningen heeft gemaakt bij de sprookjes. En dat zijn er nogal wat! 39 verhalen staan er in dit boek. De meeste daarvan zijn sprookjes: de bekende sprookjes van de gebroeders Grimm, zoals bijvoorbeeld het sprookje De wolf en de zeven geitjes. Het blijft leuk om te lezen. Neem nou het stuk over de geitjes die weten dat ze niet mogen opendoen voor de wolf. En de wolf die een manier bedenkt om zijn poot wit te maken en zo probeert de geitjes voor de gek te houden.

Toen de bakker zijn poot met deeg had besmeerd liep de wolf naar de molenaar en zei ‘Strooi eens wat meel over mijn poot’. Maar de molenaar dacht dat de wolf iemand wilde bedriegen en hij weigerde het te doen, maar de wolf zei: ‘Als je het niet doet, vreet ik je op.’

In het boek zijn ook sprookjes van Hans Christian Andersen opgenomen, maar ook minder bekende verhalen, zoals Een olifant met haar, geschreven door Bernadette Watts zelf.

Bernadette Watts maakte ook de vele tekeningen die in dit boek staan. Op bijna iedere pagina van het boek staat er wel een. Soms staat er een kleine tekening bij de tekst, maar meestal zijn ze paginagroot. Of beslaan ze zelfs twee pagina’s! De tekeningen zijn eigenlijk heel verschillend maar toch ook weer niet. Verschillend omdat sommige heel kleurig zijn; andere zijn weer zwart wit illustraties. Ook wat stijl betreft lopen de tekeningen uiteen. Zo zijn er platen bij die er best strak uitzien. Bijvoorbeeld die waarop dieren uit Afrika of de jungle zijn afgebeeld. Daarbij is duidelijk te zien waar de ene vorm stopt en een andere vorm begint.

Er zijn ook tekeningen waar dat minder goed zichtbaar is. Daar vloeien de vormen door de kleurovergangen meer in elkaar over en zijn de scheidingen tussen de vormen niet zo hard. Dat zie je bijvoorbeeld bij de dromerige sprookjeslandschappen, maar ook bij de vurige uitbarstingen, zoals de tekeningen bij Hans en Grietje. Dat maakt dit boek nou zo bijzonder. Heel veel verschillende tekeningen én verhalen samen in één boek!

Ingrid vd H.

Vond je dit boek leuk? Lees dan ook Grimmvan Ria van Hengel.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.