De bende van Lijp KotWim Bos

Terug naar lijst
 

De bende van Lijp Kot

Titel: De bende van Lijp Kot
Auteur: Wim Bos
Uitgeverij: Lemniscaat, 2015
ISBN: 978 90 477 0586 4
Illustraties:

Terug naar lijst

Zakkenroller tegen wil en dank

Ga je mee, terug in de tijd? We reizen naar Amsterdam in 1762. De stad was toen een stuk kleiner dan nu, maar het was er wel ontzettend druk. Kijk al dat volk eens lopen, op de Vismarkt! Zie je de viswijven achter hun kraam, de klanten die schol of aal willen kopen? Die jongen met dat rode haar, dat is de elfjarige Pontus Hij woont in het Aalmoezeniersweeshuis en heeft een baantje op de markt als een soort boodschappenjongen.

Over Pontus gaat ‘De bende van Lijp Kot’. Door stomme pech wordt hij ervan beschuldigd een man te hebben vermoord. Pontus slaat op de vlucht voor de schout en komt terecht bij Lijp Kot en zijn dievenbende. In ruil voor eten, onderdak en bescherming, mag Pontus bij de bende blijven. Maar dan moet hij wél gaan stelen.

‘Ik begrijp je twijfel,’ zei Lijp Kot. ‘Maar wij zullen nooit arme sloebers van hun laatste duit beroven. Wij pakken alleen de mensen die het kunnen missen. Voor een rijke maakt een guldentje meer of minder niet zoveel uit.’
In Pontus’ hoofd gonsde de stem van zijn vader. Stelen is voor lafbekken.


Pontus heeft geen keus. Hij wordt een zakkenroller en moet ook andere oneerlijke klusjes opknappen. En hoewel hij stiekem verliefd wordt op Meintje, het enige meisje in de bende, merkt hij al snel dat het leven als bendelid niets voor hem is. Bovendien vermoedt hij dat Lijp Kot iets te maken heeft met de moord waarvan hijzelf is beschuldigd. Kan hij ooit weer gewoon vis bezorgen, zoals hij vroeger deed?

Wim Bos schrijft niet alleen over geschiedenis, hij verzorgt ook historische wandelingen door Amsterdam, speciaal voor kinderen. Dat Wim Bos veel weet over de geschiedenis van deze stad, merk je wel als je ‘De bende van Lijp Kot’ leest. Je ziet door de ogen van Pontus hoe Amsterdam er ruim 350 jaar geleden uitzag. Samen ren je door de steegjes van de Duvelshoek, een morsig wijkje vlakbij de Amstel. Je ruikt de lucht van bedorven vis, van pis, van modder, je gaat mee naar een bedompt kroegje waar je bier drinkt en dobbelt. Je krijgt een kijkje in het leven van een weesjongen in de 18de eeuw als je bij de regent in het weeshuis moet komen. En je voelt de angst van Pontus om gemarteld te worden als de schout hem verhoort in de pijnkamer vol ijzeren staven en knotsen.

Voor wie meer wil weten, staat achterin het boek een woordenlijst, waarin begrippen als ‘baljuw’, ‘bikkelen’ of ‘foezel’ worden uitgelegd. Let ook op de mooie plattegrond van Amsterdam op het schutblad.
Als je van spannend en van geschiedenis houdt, dan is ‘De bende van Lijp Kot’ een heerlijk boek. En anders trouwens ook.

Lidewij.

Wil je meer lezen over hoe vroeger het leven in Amsterdam was? Lees dan de recensie van ‘Kinderen van Amsterdam’ van Jan Paul Schutten.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.