De beer die er niet wasOren Lavie

Terug naar lijst
 

De beer die er niet was

Titel: De beer die er niet was
Auteur: Oren Lavie
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren, 2015
ISBN: 978 90 896 7178 3
Illustraties: Wolf Erlbruch

Terug naar lijst

De Onzichtbare Zichtbare

Oren Lavie heeft een prachtig boek geschreven. Hij heeft de woorden van de tekst, net zoals in een muziekstuk, prachtig gecomponeerd. Je zweeft mee op het ritme en de schoonheid van de woorden en de klanken geven een extra dimensie aan het geheel. Alsof het zo heeft moeten zijn. De woordspelingen leiden je verder, samen op zoektocht met beer die er wel of niet was… Dat is het raadsel wat je op moet lossen.

Het raadsel van beer is:

Ben ik een aardige beer?
Ben ik een gelukkige beer?
En ben ik bovendien bijzonder knap?

Beer heeft gereedschap:
Een zak in zijn vacht en een potlood achter zijn oor en berenlevenskunst.

Op zijn zoektocht sluit hij oude vriendschappen en volgt hij het geluid van zijn eigen stilte naar het hart van het bos. En in al zijn berenwijsheid vraagt hij zich af: als je alleen bent, of je dan beter de eerste of de laatste kon zijn.

Maar, een mooie gedachte van Beer: ‘Des te meer ik kijk, des te minder ik weet of de bomen en bloemen ook groeien als ik niet kijk.’

‘Maar Beer vindt wel hoe meer je kijkt, hoe minder je weet.’

Weet jij wie je bent en of je gelukkig bent? Dat is de rode draad van deze puzzel. En die rode draad zit nogal eens in de knoop bij Beer.

Het boek ziet er aan de buitenkant uit als een prentenboek evenals de prenten aan de binnenkant. Maar niets is minder waar. Dit mooie boek gaat over levenswijsheid, over op zoek gaan naar jezelf, over dapper zijn, over vriendschap, over op onderzoek uitgaan en over nog veel meer. Oren Lavie heeft over deze levensvragen geschreven en de lezer aan het denken gezet en misschien ook een stukje levenskunst willen meegeven. Het mooie is dat hij dit in een heel begrijpelijke ietwat humoristische manier heeft geschreven. Tussen de regels door wil de humor alle kanten op. Is het boek serieus, zal jij je misschien afvragen, of saai en theoretisch? Nee, de humor puilt tussen regels door en staat te popelen om te voorschijn te komen.

En het begon allemaal met een kriebel…

En het mooie is dat ondanks alle mooie en minder mooie dingen in het leven, al jouw antwoorden binnenin je zitten. Jouw antwoorden zijn weer anders dan die van Beer. Zo kan jij je eigen verhaal schrijven en iedere keer wijzigen en zo heb je iedere dag je eigen leesfeestje gecreëerd. Ja,

-Jij bent een erg aardige lezer
-En een gelukkige lezer
-En bovendien bijzonder knap!

Paula.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.