De bastaard van BrusselSimone van der Vlugt

Terug naar lijst
 

De bastaard van Brussel

Titel: De bastaard van Brussel
Auteur: Simone van der Vlugt
Uitgeverij: Lemniscaat, 2004
ISBN: 978 90 563 7666 6
Illustraties:

Terug naar lijst

Op de vlucht voor de kerk
 

Tegenwoordig zie je in Europa mensen met allerlei geloven; katholieken, protestanten, joden en moslims. Heel normaal, zou je denken. Enkele honderden jaren geleden was dat echter heel anders; de Katholieke Kerk, met het Vaticaan in Rome aan het hoofd, was de grote baas in Europa. De kerk was ook ontzettend rijk, wat niet bepaald goed viel bij de arme bevolking. En dus begonnen mensen hun eígen kerk, zonder alle pracht en praal uit Rome. Dat kon het Vaticaan natuurlijk niet zomaar goedkeuren…

‘Vijftien jaar geleden heeft Karel V een plakkaat uitgevaardigd dat door zijn onderdanen al snel het Bloedplakkaat werd genoemd. In dat plakkaat stelde hij heel duidelijk dat het lutherse geloof een verboden geloof was, dat met de brandstapel bestreden zou worden.’

Het is 1565. Crispijn is 22 en heeft zijn eigen bierbrouwerij in Brussel. Zijn moeder is overleden en zijn vader is de onbereikbare Graaf van Egmond, die zijn onwettige zoon nooit heeft erkend. Zijn familie bestaat dan ook uit dienstmeid Stina, haar dochter Eva en zijn goede vrienden Peer en Jannekin. Crispijn is zelf een keurige katholiek, maar Stina is luthers; zij is lid van de nieuwe kerk, die in België verboden is. Tot nu toe hebben ze dat goed verborgen weten te houden, maar de strooptochten van de katholieken naar heidenen, zoals men de lutheranen noemt, worden steeds heviger. Als Stina wordt opgepakt, is Crispijn ineens ook een verdachte. En dus moet hij op de vlucht. Onderweg komt hij veel aanhangers van het lutherse geloof tegen, waardoor hij gaat twijfelen aan zijn eigen, katholieke geloof.

Laat het maar aan Simone van der Vlugt over om saaie geschiedenisfeitjes om te toveren in een superspannend verhaal. Het boek leest als een trein en de gebeurtenissen volgen elkaar in rap tempo op; je hoeft je echt geen moment te vervelen. En hoewel het om een bijna volwassen jongen in de zestiende eeuw gaat, kun je je meteen met hem identificeren; Crispijn zou je buurjongen kunnen zijn! Dat is ook het verschil met een saai schoolboek; dit had jóu kunnen overkomen, als je toen geleefd had.

Een ander kenmerk van Van der Vlugt is dat ze graag zo realistisch mogelijk schrijft; oppassen geblazen voor mensen met een zwakke maag dus! Natuurlijk is er wat te zeggen voor het argument dat je dingen niet mooier moet maken dan dat ze zijn, maar de scène waarin Crispijn wordt gemarteld is wel érg heftig. Het voelt alsof je éigen nagels uitgetrokken worden… Maar als je daar tegen kunt, is dit boek een prima aanvulling op je historische boekenverzameling!

Bianca.

 

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.