De anderenGemma Malley

Terug naar lijst
 

De anderen

Titel: De anderen
Auteur: Gemma Malley
Uitgeverij: Pimento, 2008
ISBN: 978 90 499 2218 4
Illustraties:

Terug naar lijst

Wat als?

'Mijn naam is Anna, en ik zou er niet moeten zijn. Ik zou niet moeten bestaan. Maar ik besta wel.’

Met deze openingszinnen, die ook op het omslag van ‘De anderen’ staan, weet schrijfster Gemma Malley je direct nieuwsgierig te maken naar haar debuutverhaal. De zinnen zijn afkomstig uit het dagboekje van Anna, een 14-jarig meisje dat in Grange Hall zit, een huis voor Overtolligen. Persoonlijke bezittingen zijn eigenlijk verboden voor Overtolligen, maar het boekje oefent erg veel aantrekkingskracht uit op Anna. Ook al is ze overtuigd van haar overtolligheid en verafschuwt ze het om de regels te overtreden, in haar geheime dagboek durft Anna voor het eerst haar gedachten de vrije loop te laten.

Het is 2140 en de uitvinding van Lang Leven, een bijzonder medicijn, heeft het mogelijk gemaakt dat mensen eeuwig kunnen blijven leven. Dat lijkt fantastisch, maar er is een probleem. Als er niemand sterft, dan wordt de wereld op een gegeven moment te vol. De Autoriteiten hebben daarom besloten dat mensen die eeuwig willen leven geen kinderen mogen krijgen. Doen ze dat toch, dan worden die kinderen opgepakt en in een Overtolligenhuis zoals Grange Hall gevangen gehouden.

Mevrouw Pincent, de directrice van Grange Hall, regeert met harde hand het tehuis. De kinderen worden van jongs af aan stevig gehersenspoeld: ze denken al snel dat ze het eigenlijk niet waard zijn om te leven en dat hun ouders egoïstisch zijn geweest. Lijfstraffen zijn er heel gebruikelijk. De directrice slaat de kinderen niet alleen zelf, maar juicht het ook toe als de kinderen elkaar te lijf gaan tijdens sadistische spelletjes.

Net nu Anna in haar geheime dagboek steeds meer haar gevoelens leert te beschrijven, komt er een nieuwe jongen in Grange Hall. Peter zoekt Anna heel doelbewust op en vertelt haar over haar ouders en het ondergrondse verzet. De gehoorzame Anna wil er niets van weten, maar Peter blijft contact met haar zoeken. En langzamerhand begint de twijfel over Lang Leven en Grange Hall bij Anna te groeien. Net als de belangstelling voor Peter.

‘De anderen’ is een sciencefictionverhaal waarin een deels geloofwaardige wereld wordt geschetst. Wat als er inderdaad een medicijn komt waardoor mensen langer kunnen blijven leven? Dat is helemaal geen gekke gedachte. De uitwerking van die wereld gaat echter net iets te ver. Het hersenspoelen en de zware straffen waren niet nodig geweest om het negatieve toekomstbeeld duidelijk te maken. En het spannende avontuur van Anna en Peter had ook zonder het dramatische slot afgerond kunnen worden. Desondanks is ‘De anderen’ een meeslepend verhaal dat je aan het denken zet over leven, dood, jeugd, ouderdom en vrijheid. Wat als?

Inger.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.