De Adelaar en de KoningArjan Wildschut

Terug naar lijst
 

De Adelaar en de Koning

Titel: De Adelaar en de Koning
Auteur: Arjan Wildschut
Uitgeverij: Callenbach, 2005
ISBN: 978 90 266 1303 6
Illustraties:

Terug naar lijst

De Adelaar en de Koning zijn terechte winnaars!

In 2006 werd de prijs Het Hoogste Woord voor het beste christelijke kinderboek uitgereikt aan schrijver Arjan Wildschut. Hij schreef ‘De Adelaar en de Koning', een prachtig boek over de jonge krijger Arwyn. Het verhaal doet qua sfeer een beetje denken aan ‘De Kronieken van Narnia', geschreven door C.S. Lewis.

Arwyn is door zijn stam weggestuurd. Hij maakt een gevaarlijke reis door de bergen, op zoek naar een nieuwe plaats om te wonen. Dat wordt het land Tir, maar erg rustig is het daar niet. Roofridder Gelyn maakt samen met zijn leger van wolven het leven in het land onveilig. Arwyn leert Aderyn kennen, een grote en geheimzinnige Adelaar. Wat Arwyn nooit verwacht had, komt uit: hij wordt koning van Tir. Met hulp van Aderyn en de bewoners van het land probeert Arwyn Gelyn te overwinnen. Arjan Wildschut heeft dit zo spannend beschreven, dat het net lijkt alsof je er zelf bij bent. Wie zal de strijd tussen goed en kwaad winnen?

Het wordt een zware strijd en op sommige momenten voelt Arwyn zich in de steek gelaten, zelfs door zijn beste vrienden. Maar Aderyn is bij hem en helpt altijd:

‘Arwyn dacht aan zijn eerste gevecht met de Roofridder, en aan het moment dat hij tussen hemel en aarde zweefde, boven de helse vlammenzee van de Vuurberg. Het einde had onvermijdelijk geleken, maar vlak voordat hij in het vuur verdween had hij zijn eigen stem gehoord. Het was maar één woord. Een naam. ‘Aderyn,' zei Arwyn zacht.'

Wie de Bijbel een beetje kent, herkent al snel de grote verhalen die Wildschut in het boek verwerkt heeft. Zo verslaat Arwyn, net als David in de Bijbel, in een spannend gevecht een enorme reus. De toren die de inwoners van het land Tir bouwen om hetzelfde uitzicht te hebben als de Aderyn, wordt in de Bijbel ook gebouwd: de toren van Babel. Net als de bewoners van Tir wilden de mensen een toren tot de hemel bouwen om zo zelf voor leider van de wereld te spelen.

De boeken van Lewis zijn inmiddels verfilmd. Dat zou met ‘De Adelaar en de Koning' eigenlijk ook moeten gebeuren. Hoewel het voor de filmmakers erg lastig zal worden dit boek te overtreffen! Het verhaal vol fantasie en moet je zeker gelezen en de bijzondere illustraties zeker gezien hebben. Het is wel jammer dat de namen van de personages allemaal op elkaar lijken. Maar gelukkig staat er een overzicht voor in het boek.

De juryleden van Het Hoogste Woord hadden gelijk: Arjan Wildschut is een terechte winnaar!

Anne.

Andere boeken van deze schrijver

Info over deze schrijver

.
.